Og vinderen af DIRA Automatiseringsprisen er…

Robotternes indtog fortsætter herhjemme i disse år. Det understreges af at der for fjerde år i træk er solgt rekordmange robotter i Danmark, hvilket kan ses som et tegn på, at danske virksomheder vælger at satse på højteknologisk produktion i Danmark. Samtidig øger denne trend behovet for nye robotteknologiske produkter – en udvikling, som også afspejles af DIRA Automatiseringsprisen 2018, som netop er blevet uddelt.

DIRA Automatiseringsprisen uddeles hvert år til en virksomhed, der har skabt eller fastholdt produktion i Danmark gennem udvikling eller automatisering baseret på robotteknologi på en banebrydende måde. De indstillede produkter eller løsninger bedømmes alle på deres produktivitet, leveringsevne, salg og evne til at forbedre arbejdsmiljøer.

Blandt årets mange indstillede virksomheder blev tre nomineret og besøgt af juryen i løbet af sommeren. De tre er i alfabetisk orden:

  • Inrotech ApS – for udviklingen af mobile og adaptive svejserobotter.
  • Inwatec ApS – for udviklingen af et modulært automationskoncept til vaskeriindustrien.
  • Linak – for en omfattende og vedholdende automatisering af produktionen.

Juryen medgiver at man generelt har været imponeret over niveauet hos alle de nominerede, og ser det som positivt at vi i Danmark ikke blot er gode til at anvende robotter, men også til at kombinere og udvikle nye teknologier til og med robotter.

DIRA Automatiseringsprisen 2018 går til Linak

Juryens endte i sidste ende med at kåre Linak som årets prismodtager.

Linak specialiserer sig i at producere lineære aktuatorer, som mange af os eksempelvis ville kunne finde under vores skriveborde. Virksomheden er baseret på Als i byen Guderup, som nok er den by i Danmark med flest robotter per indbygger. Linak har nemlig gennem de sidste mange år meget bevidst investeret i automation og robotter for at bevare produktionen af de populære aktuatorserier i Danmark. Derfor kan Linak vedvarende vinde ordre og konkurrere på produktionsomkostninger med lavtlønslande som Kina. Samtidig ser Linak klogt nok fremad ved at lave forsøg med fleksible robotter til mindre serier.

Juryen baserer da også valget af Linak på at virksomheden har udviklet en kultur, hvor medarbejdere i mange lag stræber efter at indføre mere automation til gavn for virksomhedens produktivitet og fastholdelse af arbejdspladser. Topledelsen automatiserer strategisk produktionen af højvolumen-serier fra starten, samtidig med at virksomhedens teknikere tester nye kollaborative robotløsninger på små serier. Det vil juryen gerne se meget mere af i Danmark.

Læs mere her

Foto: DIRA