Øl-droner kan genrejse dansk humleproduktion

Projektet Humledrone arbejder på at automatisere dyrkning af humle til øl. I dag foregår en stor del af arbejdet manuelt i adskillige meters højde. 

Humle er uundværligt i bryggeprocessen af øl, men der er et stort, manuelt arbejde forbundet med at opbinde og høste rankevis af den slyngende urt. Derfor vil det danske droneprojekt ’Humledrone’ undersøge, hvordan droneteknologi kan hjælpe med at automatisere den danske humleproduktion. Det skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

– I projektet skal vi sammen med de andre partnere demonstrere, hvordan droner med nye typer af robotværktøjer kan anvendes i humleproduktionen inden for avlspleje og høst, siger Troels Oliver Vilms Pedersen, der er programchef hos Teknologisk Institut.

Hejses op i lifte

Formålet med projektet er at identificere den nødvendige drone- og robotteknologi, som på længere sigt kan være med til at genrejse den danske produktion af de aromagivende klatreplanter.

Da dyrket humle gror i adskillige meters højde op af snore, som er spændt op på stålwirer, fremstår droner som et oplagt værktøj. Markarbejdere skal i dag kravle op på stiger eller hejses op i lifte for at binde humlerankerne fast, hvorfor man i Humledrone undersøge om en drone kan overtage det arbejde. Samtidigt vil man undersøge hvordan droner bedst kan hjælpe til med høsten.

Genrejse dansk humle-produktion

Projektet er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Innovationsnetværket RoboCluster, Syddansk Universitet, Svendborgsund Bryghus, dronefirmaet Lorenz Technology og værktøjsmageren Produktionsteknik.

– Med projektet ser vi muligheder for nye, dronebaserede automatiseringsløsninger, som vil kunne være rentable for humleproducenter. De nye teknologier har potentiale til at genetablere en helt ny form for nichebaseret ølproduktion i Danmark og andre steder, hvor små bryggerier producerer øl med egne råvarer, siger netværksleder Christina E. Wanscher fra Innovationsnetværket RoboCluster, som har bevilget projektet.

Hør mere til gå-hjem-møde

Teknologisk Institut og RoboCluster fortæller om deres foreløbige erfaringer og giver deres vurdering af, hvilken rolle droner kan spille i en fremtidig, dansk ølproduktion på et gå-hjem-møde den 6. december 2018 på Odense Adelige Jomfrukloster.

Du kan læse mere om arrangementet og tilmelde her

Læs mere om projektet Humledrone her