flydende havvindmøller

Nyt koncept for flydende havvindmøller på dybt vand

DHI har netop i samarbejde med en række partnere afsluttet Deepwind, et EU-FP7-projekt, som har haft til formål at udvikle mere effektive havvindmøller baseret på et nyt koncept og undersøge deres muligheder i den fremtidige energiforsyning.

I dag er havvindmøller baseret på teknologier tilpasset fra landbaserede møller. I Deepwind projektet følges en radikalt anderledes vej, hvor en flydende havvindmølle, der er velegnet til dybt og åbent vand, bliver udviklet fra grunden.

Konceptet bag Deepwind-møllen er en flydende og roterende vindmølle, der drejer om en vertikal akse (en såkaldt Darreius rotor). Den har ny vingeteknologi, bedre effektomsætning og bedre kontrolsystem tilpasset åbent hav, og skal kunne fastgøres på havdybder over 100 meter.

Projektet har i denne fase udviklet designkonceptet for en mølle i lille skala. DHI har bidraget med komplekse fysiske eksperimenter og state-of-the-art numerisk modellering omkring belastningen på strukturen. DHI har desuden beregnet og beskrevet betydningen af mølleskaftets rotation for energiproduktion og kræfter på strukturen.

Læs mere på DHI’s hjemmeside

Læs mere om DHI

Læs artikel om DHI’s arbejde med havvindmøller i resultatkontrakt