Ny røntgenscanner skal fremme dansk fødevareeksport

For at fremme den danske eksport af fødevarer investerer Innovationsfonden 5 millioner kr. i udviklingen af en ny røntgendetektor, som skal opfange uønskede, organiske materialer i kød. Det skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

På visse eksportmarkeder stilles der stadig højere kvalitetskrav til de danske fødevarer. Det kalder på skarpere kontrol, så antallet af tilbagekaldelser kan minimeres. Derfor lanceres projektet Modular Dark Field Detector med støtte fra Innovationsfonden med henblik på at udvikle en røntgenscanner, der  skal identificere fremmedlegemer såsom knoglerester, papir og træ.

Øget følsomhed

– “Selvom det ikke er farligt, at indtage så små fremmedlegemer (ca. 1mm), er der på visse eksportmarkeder krav om en meget høj kødkvalitet. Ved at øge røntgenscannernes følsomhed kan vi gøre det finmaskede net, der i forvejen er i fødevareproduktionen endnu mere finmasket. Eksisterende udstyr kan allerede i dag minimere risikoen for, at farlige materialer som metaller og glas ikke ender ude hos forbrugerne. Men uønskede organiske materialer som papir, træ og små knoglestykker kan ikke opfanges af det eksisterende røntgenudstyr”, udtaler projektleder, Lars Bager Christensen, der er seniorspecialist ved Danish Meat Research Institute på Teknologisk Institut.

Mere end 25 % af alle forbrugerklager relaterer sig til fund af mindre fibermaterialer. Derfor anslås det, at den færdige scanner kan resultere i en omsætning på 100 millioner i den opstartsvirksomhed, som efter hensigten skal udspringe fra projektet.

Projektet skal udføres i samarbejde mellem Danish Meat Research Institute ved Teknologisk Institut, Niels Bohr Instituttet, DTU Nanotech og en bred vifte af fødevareproducenter og underleverandører.

Læs hele pressemeddelelsen her