Mikroskop

Mikroskop bliver officielt en europæisk forskningsfacilitet

Nu får det dansk-svenske forskningsmikroskop European Spallation Source (ESS) flere ejere og ændrer status til en ægte europæisk forskningsfacilitet. GTS-nettet – bl.a. DFM – har været involveret i arbejdet med mikroskopet.

En forskningsmikroskop med mange ejere

Udover Danmark og Sverige bliver Tjekkiet, Estland, Frankrig, Tyskland, Ungarn, Italien, Norge, Polen og Schweiz nu medejere af ESS. Dermed forpligter de sig til at bidrage til konstruktionen og driften af forskningsfaciliteten. Belgien, Holland, Spanien og Storbritannien deltager foreløbigt i møder om ESS som observatører, og inden længe forventes de også at blive medejere af ESS.

Danmark har vigtig rolle

Danmark vil fortsat være dybt involveret i udviklingen af ESS. Blandt andet er flere danske forskningsmiljøer med til at udvikle og bygge selve anlægget, og på Nørre Campus i København er der etableret et datacenter, som skal hjælpe forskere med at analysere og fortolke data fra de eksperimenter, der gennemføres på ESS-faciliteten i Lund.

DFM har været med i arbejdet med mikroskopet og i EU-projektet NEMI opnåede de målbare resultater allerede efter et år.

Om ESS

  • ESS er en neutronspredningsfacililtet, der fungerer som et kæmpestort og meget avanceret mikroskop.
  • ESS gør det muligt at tage meget præcise billeder og filmsekvenser af de strukturer og processer, som er skjult under materialers overflade. Det kan sammenlignes med røntgenteknologi, som man kender fra blandt andet hospitalsverdenen.
  • ESS producerer de første neutroner i 2019 og forventes at stå endeligt færdigt i 2025.
  • Det forventes, at 2.000-3.000 forskere årligt vil besøge ESS for at gennemføre forskellige eksperimenter.
  • Hidtil har ESS været organiseret som et dansk-svensk aktieselskab. Fremover bliver det i stedet et europæisk infrastrukturkonsortium – et såkaldt European Research Infrastructure Consortium (ERIC).