robotarm

Kirurgens øjne og stemme styrer robotarm

Overlæge Jens Jørgen Kjer har stået for et forsøgsprojekt på Rigshospitalet, som har udviklet en robotarm til kikkertkirurgi i bughulen, der kan styres ved hjælp af stemme og øjne. Alexandra Instituttet har været en af samarbejdspartnerne.

Foto: Peter Sørensen: www.petersorensen.net

Kikkertoperationer udføres blandt andet ved fjernelse af livmoder, galdeblære og blindtarm. Ved indgrebene har der indtil nu altid været en assisterende læge til stede, som udelukkende holder kikkerten. Derfor har kameraets syn og bevægelse været adskilt. Det har overlæge på Rigshospitalet, Jens Jørgen Kjer, valgt at gøre op med.

Han har det sidste halve års tid samarbejdet med blandt andre Alexandra Instituttet omkring projektet, som har til formål at samle syn og bevægelse under kikkertkirurgi ved den samme person. Det sker ved, at en robotarm holder kikkerten, som kan styres af kirurgen ved hjælp af øjen- og stemmestyring.

– Når vi laver kikkertkirurgi, kigger vi i forvejen på tv-skærmen, så det gav os ideen til at det kunne styres med øjnene. Vi bruger i forvejen kommandoer, når kameraet skal styres, så stemmestyring var også oplagt. Vi kan jo lige så godt sige kommandoer til en robot, som til en assistent, forklarer Jens Jørgen Kjer.

Alexandra Instituttet har bidraget i udviklingen

Alexandra Instituttet har stået for menneske-computer interaktionen og i særdeleshed øjenstyringen af robotarmen.

– Vi har skrevet en algoritme, som kan filtrere øjets bevægelser og omdanne dem til hensigtsmæssige kommandoer, som bliver sendt til robotarmen, fortæller Alexandre Alapetite, Senior Software Engineer, Alexandra Instituttet.

Han forklarer yderligere, at nye kommandoer kun bliver sendt til robotarmen når algoritmen finder det nyttigt, hvorved utilsigtede og unyttige bevægelser af kameraet kan undgås.

– Resultatet er et system, som automatisk holder kameraet mere eller mindre centreret, hvor kirurgen kigger og opererer, uden at kirurgen behøver tænke alt for meget over det, fastslår Alexandre Alapetite.

Indtil videre kontrollerer øjenstyringen kun kameraets panorering og tiltning, (højre/venstre, op/ned) men det forventes, at zoom også kan blive styret af øjnene. Zoom styres, som det er nu, af stemmestyringen.

Læs mere på Alexandra Instituttets hjemmeside

Læs mere om Alexandra Instituttet