FORCE Technology monitorerer 3D printet – og prisvindende – stålbro

Det hollandske teknologi-start-up MX3D har vundet den prestigefyldte STARTS pris for deres 3D printede rustfri stålbro, som tildeles af EU-kommissionen. FORCE Technology deltager i projektet.

Flere selskaber, deriblandt FORCE Technology, er med til at opfylde MX3Ds drøm om at skabe en fuldt ud funktionsdygtig 3D printet stålbro over en af kanalerne i Amsterdam.

Broen blev printet af 4 robotter over en periode på 6 måneder, og den består af 4.500 kg rustfrit stål. Den er bygget op af sektioner på hver ca. 1 m, som bagefter er svejst sammen for at danne den 12,2 m lange bro. Resultatet er blevet belønnet med den prestigefyldte STARTS pris, som tildeles af EU-kommissionen.

Da denne metode aldrig har været benyttet på en bro, står man dog overfor flere udfordringer. Kan broen holde til den fremtidige belastning fra fodgængere, som benytter den, og hvordan ser det ud med udmattelse af en 3D printet bro? Disse spørgsmål er nogle, som man stadig mangler svar på.

Udvikling af komplet overvågningssystem

FORCE Technology er derfor involveret i udviklingen af et komplet overvågningssystem, som kan vise broens styrke og strukturelle egenskaber, bl.a. ved hjælp af strain gauges og accelerometre. Dermed bliver de faktiske spændinger efterprøvet ved hjælp af målinger, og de kan så sammenlignes med beregnede målinger.

“FORCE Technology har ønsket at være del af MX3D Smart Bridge projektet ved at være pionerer indenfor design, opbygning og implementering af innovativ fremstillings- og infrastrukturovervågning. FORCE Technology er interesseret i alle sider af projektet lige fra 3D print i rustfrit stål til det avancerede sensor netværk til IoT- og big-data løsninger til at analysere strukturel ydeevne og til at bestemme broens anvendelse og dens omgivelser.

Læs mere her

Foto: Thijs Wolzak