Danske virksomheder skal stile mod rummet

En ny innovationsindsats skal gøre det lettere for danske virksomheder og landbrug at anvende satellitdata. Det skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse. Tre GTS-institutter skal være med til at løfte indsatsen til nye højder.

Ny software skal gøre det mere overkommeligt for danske virksomheder at anvende gratis data fra rummet i navigations- og overvågningsprodukter. Samtidigt skal landbruget have hjælp til at udnytte potentialet i satellitdata. Det skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en nylig pressemeddelelse, hvori man gør det klart, at i alt 21 millioner kroner tildeles til nye initiativer, som skal løfte den danske brug af rumdata.

-Danske virksomheder skal have de bedst mulige vilkår for at udnytte de nye muligheder inden for rumteknologi og satellitdata, så vi kan skabe vækst og arbejdspladser i Danmark. Derfor er jeg glad for, at vi nu kan sætte en række nye hjemlige aktiviteter i gang til glæde for hele det danske samfund, udtaler uddannelses- og forskningsminister Søren Pind om bevillingen.

Led i styrket dansk rumstrategi

Bevillingen skal ses som et led i den øgede danske rumindsats, der er beskrevet i Danmarks Nationale Strategi for Rummet. For at føre strategien ud i livet har regeringen afsat 350 millioner kroner på finansloven over de næste 3 år.

Kontrakter med GTS-institutter

Som led i indsatsen er Uddannelses- og Forskningsministeriet indgået i en kontrakt med FORCE Technology og Alexandra Instituttet. GTS-institutterne skal sammen stå for aktivitetsplanen ”Udnyttelse af rumsystemer til øget vækst”, som bevilges 11 millioner kroner.

Teknologisk Institut skal imidlertid stå for aktivitetsplanen ”Præcisionslandbrugs nye muligheder med downstream-satellit data”, der skal gavne miljøet såvel som landmændenes økonomi. Tiltaget finansieres med 6,5 millioner kroner.