IT

Danmark er bagud i IT-kapløbet

Danmark er igen faldet pladser tilbage i det informationsteknologiske kapløb. Danmark ligger på en global 15. plads på  World Economic Forums rapport “The Global Information Technology Report”. Rapporten vurderer nationernes evne til at udnytte IT- teknologien. I 2013 lå Danmark på en 8. plads. I 2014 på en 13. plads.

En række lande har overhalet Danmark i forhold til vores evne til at udnytte IT til at skabe økonomisk vækst. Det viser den årlige måling på landenes evne til at udnytte informations-teknologien, foretaget af Word Economic Forum. Danmark er rykket ud af top ti til en global 15. plads. De øvrige nordiske lande, undtagen Island, ligger alle på top 10: Finland (2), Sverige (3), Norge (5) og Island (19). I toppen ligger Singapore.

– Danmark kan få en langt bedre placering ved at udnytte nettets muligheder for deling af information og for inddragelse af borgerne gennem fx sociale medier. Her halter vi bagud, fortæller centerchef Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut. Teknologisk Institut er World Economic Forums danske partner.

IT-niveau og økonomisk vækst er tæt forbundet

Danmark har tidligere været helt i front med hensyn til kompetencer, adgang til internettet og udnyttelse af IT. Det er ikke blevet ringere i Danmark, men andre nationer har formået at træde hårdere på speederen og har overhalet Danmark. Finland, Sverige og Norge har holdt deres top-placeringer. Målemetoderne har ændret sig lidt over tid og været stabile siden 2012.

– World Economic Forum dokumenterer en stærk sammenhæng mellem IT-niveau og økonomisk vækst. Det er afgørende, at der politisk satses på at skabe gode konkurrencevilkår for adgang til computere, internet og mobiltelefoni – og på at udnytte teknologierne til deres yderste. Det næste store skridt bliver at udnytte de enorme informationsmængder innovativt i både det offentlige og i virksomhederne, siger Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut.

Data skal være til fordel for især små og mellemstore virksomheder

Data kan udnyttes til at skaffe flere kunder, få mere tid og overblik over lager og omsætning, men en stor del af de små og mellemstore virksomheder, SMVerne, er usikre på afkastet af IT-investeringer.

– Desværre kan mange SMV’er ikke se gevinsterne for deres virksomhed, siger Jan Overgaard, leder af Innovationscenter for eBusiness på Teknologisk Institut, og fortsætter: – Det er afgørende, at virksomhederne bliver dygtigere til at udnytte de muligheder digitaliseringen giver dem. Men for en lille virksomhed kan det være svært at overskue. Det første skridt er derfor at få virksomhederne til at se gevinsterne ved at bruge ressourcer på IT og analyse af data.

IT-kapløbet handler i sidste ende om vækst og arbejdspladser

– Det er nedslående, at Danmark endnu en gang går tilbage og især, at vi bliver slået af vores nabolande i digitaliseringskapløbet. Det er et kapløb, som handler om konkurrenceevne og i sidste ende vækst og arbejdspladser, siger Ragnar Heldt Nielsen, direktør i GTS-foreningen, og fortsætter: – Hos de små og mellemstore danske virksomheder ligger der et stort vækstpotentiale, som digitaliseringen kan forløse. Derfor er det afgørende, at vi fortsat hjælper dem med at se mulighederne i at bruge IT og data, da de står til at vinde meget ved at digitalisere.

Læs mere