Bærbar ultralydsscanner vinder Grand Solution Prisen

I fremtiden kan patienter blive undersøgt med en ultralydsscanner i ambulancen, hos egen læge eller i hjemmet. Adgangen til hurtigere behandling skyldes en banebrydende opfindelse, som de to danske nøgleforskere, Jørgen Arendt Jensen og Erik Vilain Thomsen fra DTU står bag. Opfindelsen sikrede dem Grand Solution Prisen, som Innovationsfonden overrakte på den årlige EliteForsk-konference den 23. februar 2017.

Nøgleforskerne har med deres projekt udviklet en ny måde at foretage ultralydsscanninger på. Deres scanner er billigere, bedre og nemmere at bruge end eksisterende modeller, hvilket betyder bedre diagnosticering, besparelser og kortere ventetid. Scanneren koster en tiendedel af, hvad de koster i dag, og kan levere skarpe billeder, hvilket gør det lettere at stille præcise diagnoser.

GTS-institut som partner

Alexandra Instituttets Visual Computing Lab deltager i projektet og har hjulpet med at udforske teknikker til at forbedre billedkvalitet og beregningshastighed. Dermed kan forskningsprojektet samtidig ses som et eksempel på et projekt, der effektivt har formået at bygge bro mellem førende forskningsmiljøer, en dedikeret industriel partner og kliniske miljøer.

Hos Visual Computing Lab har man forsket i optimal udnyttelse af beregningskapaciteten i både tablets, pc’er og cloud. Dette vil resultere i nye og bedre services til det kliniske personale, samtidig med at ultralydsscanneren bliver handy og trådløs.

Labchef Jesper Mosegaard er stolt over at have bidraget til projektet. Han fortæller:

Det er spændende at være en del af dette projekt i tværfeltet mellem algoritmer og klinisk forskning og en stor motivation, at projektet skal ende med reelle forbedringer for patienter igennem BK Medicals fremtidige scanner.

Se Innovationsfondens pressemeddelelse her