grøntsager

2. sorterings grøntsager kan spare storkøkkener penge

Der er økonomiske fordele for storkøkkener ved at anvende 2. sorterings grøntsager fx løg og porrer, viser nyt studie fra AgroTech, Teknologisk Institut.

Storkøkkener til for eksempel hospitaler og kantiner kan spare penge, hvis de bruger grøntsager som løg, porrer og gulerødder af 2. sortering. Grøntsager, som ellers bliver kasseret. Det viser et nyt praksisstudie i otte storkøkkener, som AgroTech på Teknologisk Institut har udført for Miljøstyrelsen.

– Vi ser en potentiel forretningsmulighed for at udvide sortimentet hos grossisterne med 2. sorteringsgrønt. Det vil påvirke madspildet hos primærproducenterne i positiv retning og give storkøkkenerne en klar økonomisk fordel. Nu er næste skridt at få nedbrudt eventuelle barrierer til at få dette opfyldt, siger projektleder Dorthe Lynnerup, AgroTech, Teknologisk Institut.

Brug af 2. sorterings grøntsager kan mindske madspild

2. sorteringsgrøntsager bliver normalt kasseret, fordi de fx ser mindre pæne ud i overfladen, og derfor ikke kan sælges til forbrugerne. Men professionelle i storkøkkenerne kan sagtens anvende grøntsagerne. For eksempel kan der spares 23 % i tidsforbrug, udnyttelsesgrad og råvarepris ved brug af 1 kg. 2. sorteringsløg sammenlignet med almindelige 1. sorteringsløg.

Studiet er foretaget efter ønske af Partnerskabet om mindre madspild på baggrund af erfaring med salg af 2. sorteringsgrønt til storkøkkener i USA. I Danmark er der kun gjort få forsøg med dette. Men dommen er ifølge Dorthe Lynnerup fra AgroTech, Teknologisk Institut klar.

– Både vi og køkkenerne var meget overraskede over, at der var besparelser at hente ved samtlige parametre ved at bruge fx 2. sorteringsløg. De er således både billigere i indkøb, nemmere at klargøre og udnyttelsesgraden var også højere sammenlignet med 1. sorteringsløg, siger hun.

Efter det lovende studie skal forretningspotentialet undersøges nærmere. Bl.a. om krav til forarbejdning af produktet hos primærproducenten, samt hvordan hele værdikæden kan øge handlen med 2. sorteringsgrønt, herunder hvilken rolle foodservice grossisterne har for at ekspandere markedet. Teknologisk Institut inviterer derfor deltagerne i studiet samt andre interesserede til handlingsmøde den 8. juni, hvor resultaterne fra rapporten præsenteres og næste skridt i at få udbredt 2. sorteringsgrønt igangsættes.

Debat på Folkemødet om madspild

Dette er fokus for GTS-nettets Folkemødedebat “Madspild: Hvorfor må en gulerod ikke være skæv?” som afholdes den 18. juni kl 11.30-12.30.

  • Hvad afholder kantinerne fra at minimere madspild, når det er en god forretning?
  • Er der brug for, at de danske politikere gør noget?

Det spørger vi bl.a. Selina Juul, stifter af Stop Spild Af Mad og blogger på The Huffington Post, Mette Schellerup Gotfredsen, specialist fra Teknologisk Institut Agrotech og Tine Skriver, fødevarechef i Horesta. Før og efter debatten byder vi på nytænkning inden for mad fra Teknologisk Institut.  Læs mere