Ny teknologi fører til bedre fødevaresikkerhed

Mere end to tredjedele af virksomhederne i den danske fødevarebranche forventer at kravene til sporbarhed vil være stigende eller stærkt stigende i de kommende år. Det viser en ny undersøgelse fra Teknologisk Institut. De øgede krav gør, at hver tredje fødevarevirksomhed forventer at indføre flere målesystemer i fremtiden for at imødekomme de forventede krav.

– Sporbarhed betyder noget for kundernes tillid. Det kan fx være svært at se på en fødevare, om den er økologisk. Men sporbarhedssystemerne garanterer kunderne, at de får, hvad de betaler for. Sporbarhed er også vigtigt, fordi virksomhederne så hurtigt som muligt skal kunne spore fødevarer, der har givet eller kan give forgiftning. Det sker heldigvis sjældent, men når det sker, er det vigtigt at kunne sætte ind med det samme, siger direktør Lars Leopold Hinrichsen, Teknologisk Institut.

Identificere produktionsfejl

Virksomhederne skal både have styr på, hvem de leverer fødevarer til, og hvem de får leveret de enkelte fødevareingredienser fra. Dels for at kunne tilbagekalde fødevarer, men også sådan, at man præcist kan identificere, hvor eventuelle produktionsfejl er opstået.

En metode til at øge sporbarheden er sensorer som fx målesystemer, der hurtigt kan kontrollere og højne hygiejneniveauet. Andre metoder er sensorer som fx temperaturloggere, aflæsning til RFID-chips til varesporing, scannere og stregkoder. Ifølge undersøgelsen er det især store virksomheder med 50 eller flere ansatte, som bruger sensorer i produktionen. Her svarer 37 procent af de adspurgte at de ”I høj grad” eller ”I nogen grad” benytter sensorer i produktionen.

Mindre kan komme med

– Vi forventer, det vil ændre sig i takt med, at teknologierne bliver mere tilgængelige og billigere. De store er godt med i dag, mens de mindre kan – pga. af teknologiudviklingen – også komme med i fremtiden, siger Lars Leopold Hinrichsen.

Især eksportvirksomhederne – 75 procent af dem – forventer, at kravene til sporbarhed stiger i de kommende år. Det hænger bl.a. sammen med at eksport af fødevarer over grænser kan være mere komplekst end et indenlandsk salg, hedder det i rapporten.

Læs mere og find rapporten her