Kødalternativer skal være mere klimavenlige

Nye, plantebaserede alternativer til kød er i høj kurs hos forbrugerne. I fremtiden kan denne type produkter gøres endnu mere klimavenlige ved at basere dem på nordiske råvarer frem for importvarer såsom soja. Det skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Et stigende antal forbrugere ønsker at skære ned på kødforbruget af årsager såsom dyrevelfærd, sundhed og miljø. Derfor introduceres et stigende antal plantebaserede alternativer til kød på markedet. Nu skal næste generation af plantebaserede produkter gøres endnu mere klimavenlige ved at basere dem på nordiske råvarer som ærter, havre, hestebønner og kartoffel i stedet for importeret soja.

– I dag er langt de fleste kødalternativer baseret på soja. Men soja har en negativ klang hos forbrugerne, og det vil være en fordel i forhold til diversitet samt smag og teksturer, at vi kan arbejde med flere forskellige råvarer. Derfor er det vigtigt, at vi får nordiske afgrøder i spil her også, siger sektionsleder Per Lang Sørensen, Teknologisk Institut.

Ifølge Per Lang Sørensen er det dog ikke så lige til. Planteproteiner opfører sig nemlig ikke på samme måde som proteiner fra kød – hverken i forhold til smag, tekstur eller mæthedsfornemmelse.

Nye teknologier på vej

Som noget helt nyt har man hos Teknologisk Institut derfor arbejdet med at udvikle processer og udvælge råvarer, så forbrugerne kan fortsætte med at lave deres favoritter i en mere klimavenlig version.

Dette udvikles i Teknologisk Instituts nye anlæg til forarbejdning af planteproteiner. Et såkaldt ekstruderingsanlæg, hvor man med varme og mekanisk behandling af plantebaserede råstoffer kan ændre på deres struktur og tekstur, så man for eksempel kan fremstille plantebaseret kød, der minder om kødfars.

– Det unikke ligger ikke nødvendigvis i udstyret. Vi har kombineret vores viden om råvarer, processer og produkter på en ny og unik måde. Vi har udviklet nuggets på ærteprotein, og vi kører nu flere forsøg for at optimere produktet, fortæller Per Lang Sørensen.

De nye processer og råvarer er nu under afprøvning med forskellige partnere i den nordiske fødevarebranche. De første resultater fra disse samarbejder vil forhåbentligt vise sig i løbet af 2018.

Læs mere i pressemeddelelsen her