DELTA

Ny målemetode til test af høreapparater

Digitale høreapparater har længe været tilgængelige på det internationale marked. Alene i Danmark anslås det, at 300.000 i dag bruger et digitalt høreapparat, og markedet er stødt voksende. I takt med den stigende efterspørgsel bliver de nyudviklede apparater mere og mere sofistikerede.

I hvert lille høreapparat sidder der en avanceret minicomputer, som hjælper hørehæmmede med at få en bedre auditiv oplevelse af omverdenen. Problemet er, at man ikke har kunnet måle finesserne i de innovative digitale apparater. En forældet international målestandard har bevirket, at målingerne fokuserede mere på hvordan forstærkeren i høreapparatet fungerer, og ikke viser funktionaliteten, som brugerne oplever. Målestandarden har ikke fulgt med produktudviklingen.

Ny målestandard taget i brug

Nu er en ny målestandard (IEC60118-15:2012) endelig blevet vedtaget på internationalt plan under titlen: ’Methods for characterising signal processing in hearing aids with a speech-like signal’.

Samarbejde på tværs af branchen gav pote

Den nye målestandard bygger på flere års ihærdigt samarbejde i branchen mellem producenter, universiteter og testudbyderne. DELTA har med Senior Technology Specialist Gert Ravn som formand i IEC Technical Committee 29, Working Group 13 spillet en aktiv rolle i at få udviklet den nye standard, som nu er blevet vedtaget som ny international målestandard.

Den nye metode er epokegørende, fordi man måler ved hjælp af et talesignal fremfor et tonesignal.

”De gamle målestandarder er baseret på tonesignaler, hvor man i testsammenhæng bliver nødt til at slukke for de avancerede signalbehandlinger, som de nye digitale høreapparater har indbygget. Målemetoden med tone signaler giver derved ikke en korrekt gengivelse af, hvordan brugeren opfatter lyden i høreapparatet,” fortæller specialist Søren Jørgensen fra DELTA

Læs mere her