Et nyt dansk samarbejde vil udvikle helt ny metode til at genanvende polyurethane, der ellers bare ender på forbrændingsanlæg til energigenvinding eller lossepladsen. Teknologien kan være med til at reducere olieforbrug og co2-udledning – og blive en rigtig god forretning for danske virksomheder.

Plastmaterialet polyurethane – eller PUR-plast i daglig tale – kan i dag findes i alt fra køleskabe, sko og madrasser til isolering og vindmøller. Problemet er, at plasten kun bliver genanvendt i mindre grad, hvilket resulterer i at mange tons på verdensplan ender på forbrændingsanlæg til energigenvinding eller på lossepladser.

Behov for forbedringer

Det skal der laves om på. Seks af de førende danske virksomheder med relation til den danske PUR-industri, vil være de bedste i verden til at genanvende PUR-plast. Ud over de tiltag virksomhederne i dag har sat i værk på området, skal der mere til. Derfor er de nu gået sammen med bl.a. danske forskere fra Teknologisk Institut, der skal udvikle nye, banebrydende teknologier til at genanvende PUR. Innovationsfonden har investeret 11 mio. kr. i projektet, som kan gøre danske virksomheder førende i verden, når det kommer til genanvendelse af PUR-plast.

”Der findes i dag ingen gode løsninger til at genanvende PUR, og det er netop det som projektet vil løse med støtte fra Innnovationsfonden. Det gør vi ved at bringe verdens bedste forskere, teknologiudviklere og førende virksomheder sammen og herigennem bringe denne type plast ind i en helt ny cirkulær økonomi”, siger seniorspecialist Anders T. Lindhardt fra Teknologisk Institut.

Kan have en mærkbar effekt på verdens CO2 udledning

På globalt plan ender hele 95 procent af alt PUR med at blive brugt til energigenvinding på forbrændingsanlæg eller at ende som værdiløst affald på lossepladser. Det nye danske projekt, der skal udvikle genanvendelsesteknologier til PUR-plast, vil ikke blot spare store mængder af olie, når plasten fremstilles. Det vil også medføre en markant reduktion i verdens CO2 udledning, når plastikmaterialet ikke længere brændes af til energigenvinding på forbrændingsanlæg.

Helt konkret vil forskerne i projektet udvikle to teknologier. Den første metode skal fokusere på materiale, der går tabt under produktion af PUR-produkter, hvor den anden metode vil dekonstruere PUR-affald – også det som har være ude hos forbrugeren – til dets originale byggesten kaldet monomere. Begge metoder genskaber polyurethane, som dermed kan bruges i helt nye produkter -til gavn for klimaet og dansk erhvervsliv.

Læs mere om projektet her

 

Foto: Teknologisk Institut