Arbejdsløsheden blandt døve er skyhøj. Kun 38% af de døve i den erhvervsaktive alder er i job ifølge en rapport fra Ankestyrelsen og Det Centrale Handicapråd. Det vil folkene bag en ny app ændre på.

Den største udfordring døve står over for er kommunikation, og med kun 20 tolketimer stillet til rådighed om ugen er det svært at deltage i det uformelle fællesskab på arbejdspladsen.

Men en ny app, der hedder Sign2Me, kan være med til at lette kommunikationen mellem døve og hørende. Med hjælp fra en smartphone så kan appen i realtid oversætte til og fra tegnsprog.

Bag virksomheden står Brian Klindrup og Gabriel Andersen, der netop er nomineret til CareWare-Nexts idépris 2018. CareWare-Next har siden 2013 kåret de bedste idéer og bedste iværksættere med et dommerpanel bestående af bl.a. Aarhus Kommune, Enversion og Capnova.

Idéen, som virksomheden er nomineret for, er ret simpel. Appen så at sige ”signer” til dig eller oversætter kommunikationen mellem døve og hørende.

Idé opstod til fødselsdag

Ideen til appen startede for et par år siden, da Brian Klindrup var til sin nevøs fødselsdag. Nevøen er nemlig talehandicappet, og Brian Klindrup havde svært ved at forstå, hvad han siger. Nevøen bruger tegnsprog som sin primære kommunikation, men ligesom 98% af resten af verden kan Brian Klindrup ikke tegnsprog. Derfor ville han til sin nevøs fødselsdag downloade en app, der kunne oversætte tegnsprog, men den fandtes ikke, og derfor besluttede han at handle selv.

Appen er baseret på kunstig intelligens. Tegnsproget bliver opfanget af telefonens kamera, der ved hjælp af den kunstige intelligens oversætter tegnene til tale, der kommer ud gennem telefonens højtaler. Omvendt kan telefonen opfange tale og oversætte det til tegnsprog, som bliver vist af en avatar på telefonen. På den måde kan døve og hørende kommunikere ligeværdigt, hurtigt og uden yderligere hjælpemidler. Gabriel Andersen, CFO i Sign2Me, forklarer:

– “Tænk på alle de dagligdags situationer, hvor du har brug for nemt at kommunikere. Hvis du skal spørge om vej, handle ind eller koordinere børnenes legeaftaler med de andre forældre. I sådanne situationer har døve i dag brug for enten tolk eller pen og papir.”

Computeren lærer selv

Appen er udviklet i samarbejde med Alexandra Instituttet via støtte fra InnoBooster-ordningen. Ifølge Søren Rasmussen, Visual Computing Engineer ved Alexandra Instituttet, har målet været at lave en app, der kan optage en person på video, som står og laver tegnsprog. Det sker via en metoden deep learning, som er et værktøj under kunstig intelligens, der kan genkende billeder. Søren Rasmussen forklarer:

– “Det er et godt billede på, hvor hurtigt udviklingen går inden for de her teknologier. Hvor vi tidligere som mennesker definerede, hvad algoritmerne skulle kunne, er det i dag computeren selv, der definerer, hvordan algoritmerne arbejder. Grundlæggende så er det rigtig svært at forklare, hvordan vi som mennesker genkender tegnsprog. Men vi kan godt lære en computer det ved at fodre den med eksempler på tegnsprog og oversættelser, og langsomt lærer algoritmen at oversætte tegnsprog selv.”

Læs mere her