Nu kan blinde finde vej med audiobeacons

Som blind kan det være mere end almindeligt svært at finde rundt i nye omgivelser. At finde receptionen, toilettet eller en bestemt person i en ukendt bygning kan være næsten umuligt at gøre på egen hånd. Derfor arbejder Alexandra Instituttet, Living IT Lab og Instituttet for Blinde og Svagsynede på en løsning, der kan gøre livet lettere for blinde og svagsynede. Og svaret er beacons. Audiobeacons.

Hvis synssansen er helt eller delvist væk, kan det at finde fra A til B – eller bare at finde frem til et toilet – være en stor udfordring. Instituttet for Blinde og Svagsynede (IBOS), Dansk Blindesamfund, virksomheden Bagvendt og Living IT Lab er derfor gået sammen om at skabe en omfattende løsning, der ved hjælp af Bluetooth beacon-teknologi og smartphones kan hjælpe blinde og svagsynede til at blive mere selvhjulpne og til bedre at finde rundt i bygninger, de ikke kender.

Stort potentiale i beacon-teknologien

– Som blind eller svagsynet bliver man ofte nødt til at spørge sig frem, når man er nye steder, og man er meget afhængig af andres hjælp. Vi ser derfor et stort potentiale i Beacon-teknologien. For med Bluetooth beacons kan man få beskeder og information automatisk og direkte på stedet, fortæller Birgit Christensen, der er IKT-konsulent ved Instituttet for Blinde og Svagsynede (IBOS) og fortsætter:

– Derfor så vi også et stort potentiale i teknologien, da vi hørte om den. Og da vi så sammen med Alexandra Instituttet kom på ideen med at inkorporere lyd i vores hardware Beacons, blev potentialet kun endnu større. For hvis den blinde kan gå efter en lyd, som han eller hun selv aktiverer, så har det jo en enorm værdi, forklarer Birgit Christensen, og Stefan Tholstrup Schmidt fra Living IT Lab er enig:

– Vi tog initiativ til det her projekt, efter vi i foråret 2014 fik øje på beacons, og vi ville undersøge, om teknologien kunne bruges for personer med handicap. Vi så et potentiale og mange anvendelsespotentialer i beacon-teknologien og ville finde ud af om vores tese holdt – både i forhold til blinde og folk med kognitive funktionsnedsættelser. Derfor startede vi først en forundersøgelse og efterfølgende et pilotprojekt, der bekræftede os i, at potentialet bestemt er der, fortæller Stefan Tholstrup Schmidt, der er projektkoordinator i Living IT Lab.

Bip bip – her er jeg!

For at få hjælp med Bluetooth beacon-teknologien tog Living IT Lab kontakt til Alexandra Instituttet, hvor Senior Software Engineer, Alexandre Alapetite, blev hyret ind som konsulent:

Audiobeacon

Alexandra Instituttet står bag to forskellige audiobeacon-prototyper. Den ene er en relativt simpel og billig løsning, der kører på batteri og bygger på et RFduino-modul (Arduino- kompatibelt) med indbygget Bluetooth 4.0 LE.

 

– Bluetooth beacons er gode til at fortælle, om du er tæt på eller langt væk fra noget, men de bliver normalt ikke brugt til retningsbestemt information. Derfor tænkte jeg, at vi kunne udnytte potentialet i Bluetooth-teknologien; sætte et lag ekstra på, og lave beacons, der selv kan afspille lyd, fortæller Alexandre Alapetite.

Siden februar har Alexandre Alapetite arbejdet på to prototyper, som begge har fået navnet audiobeacons, og som nu er ved at blive testet hos Instituttet for Blinde og Svagsynede.

 

Audiobeacon

Den anden audiobeacon-prototype bruger mere strøm og er en lidt dyrere løsning. Til gengæld kan den – modsat første prototype – kobles til rigtige højtalere og internet (dynamisk information), ligesom den kan bruge stemmesyntese (dynamisk instruktion). Den er tilført en Raspberry Pi minicomputer og en Bluetooth 4 USB-dongle.

– Fordelen ved at lyden kommer fra de små beacons og ikke en telefon er, at mennesker generelt er rigtig gode til at identificere, hvor en lyd kommer fra. Og især blinde er meget hurtige til at retningsbestemme lyd. Så ved at kommunikere via lyd taler vi naturligt ind i den blindes egen verden, og kan hjælpe ned i en helt ny detaljegrad som for eksempel til at finde en toiletdør, forklarer Alexandre Alapetite.

 

Fra pilotprojekt til version 1.0

IBOS har nu fået de første audiobeacons hjem og skal teste dem i deres egen bygning i en måned.

– I IBOS har vi fået et taktilt oversigtskort over vores bygning. Det er bogstaveligt talt ikke placeret et sted, hvor man falder over det, og det kan her i starten være svært at finde for vores besøgende, hvilket jo er lidt paradoksalt. Derfor skal vi teste vores nye audiobeacon her, forklarer Birgit Christensen, der glæder sig til at se, hvad den næste måneds test viser.

Alexandre Alapetite har også gjort sig en del tanker om de kommende produkter:

– Fordelen ved audiobeacons er, at de er stille det meste af tiden, og kun bliver aktiveret, når nogen har brug for hjælp. Når vi skal videre til at lave et nyt produkt, skal vi arbejde med lydstyrken, som skal gå fra meget diskret og helt op til røgalarmstyrke. Jeg forestiller mig også, at lyden skal være stærkere, når man er længere væk og mere diskret, når man er tættere på – eller at der er en default volumen, som man så kan trykke flere gange på for at få en højere lyd. Der er mange muligheder. Først og fremmest skal vi finde ud af, om vi skal producere dem selv, eller om der findes andre produkter på markedet, vi kan bygge ovenpå. Jeg skal for eksempel undersøge, om de små Bluetooth-tags, såsom Tile eller et lignende produkt, også kan bruges, forklarer Alexandre Alapetite.

One app to rule them all

Ifølge Stefan Tholstrup Schmidt er Living IT Labs store drøm, at teknologien bliver implementeret på en standardmåde, så de kan skabe en samlet løsning, der kan lytte på beacons via en universel app, og de på den måde kan lave en dedikeret løsning til blinde og folk med kognitive funktionsnedsættelser. Den vision er Birgit Christensen bestemt også fortaler for:

– Vi ved en masse ting allerede nu. Vi har en prototype, der kunne være tæt på en 1.0-løsning. Det er klart, at vi ikke løser alle blindes udfordringer, men vi har fat i noget meget værdifuldt, hvis vi skaber en universel app. Audiobeacons er en lille del af det, vi tester, men der er ingen tvivl om, at der er et stort potentiale i at sætte lyd på teknologien. Pt. arbejder vi kun med audiobeacons til indendørs positionering, men udenfor vil audiobeacons også kunne tilføre værdi, er jeg sikker på, så jeg er spændt på, hvor samarbejdet fører hen, slutter Birgit Christensen.

Audiobeacons

Sådan ser det ud, når mobiltelefonen registrerer et audiobeacon i nærheden

Audiobeacons

Den blinde vælger selv, om han eller hun vil aktivere lyden af det såkaldte lydfyr, som fx sidder ud for toilettet. Når lydfyret aktiveres begynder audiobeaconet at spille en lyd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Demonstrationsvideo af audiobeacons