Virksomheden NS System optimerer sin supply chain med ny IoT-løsning. QR-koder skal bl.a. sikre, at medarbejderne ikke skal lede efter materiel og mindske nedetid.

Har du en skjorte, arbejdstøj eller sportstøj med et firmalogo, er det tryk højst sandsynligt produceret hos NS System i Frederikshavn. Virksomheden er blandt Nordeuropas største inden for tryk og broderi til og på tekstiler, og den mest benyttede teknik er seriegrafisk transfer, hvor et logo, en tekst eller et motiv trykkes på specialpapir eller folie, hvorefter det kan overføres på tekstil ved hjælp af en varmepresser.

Trykningen sker ved at presse farve igennem et finmasket væv, der er spændt ud på en ramme, og med adskillige produktionslinjer kan der være flere hundrede rammer i gang på samme tid og 20-30 rammer ved en enkelt maskine.

“Vi er en virksomhed i vækst og har i de seneste år investeret i effektivisering og automatisering. Medarbejderne påpegede, at der blev spildt meget tid på at lede efter rammer under produktionen”, siger Niels Rask, som er administrerende direktør for NS System.

RFID blev fravalgt

NS System tog det svage led i virksomhedens supply chain med til MADE (Manufacturing Academy of Denmark), hvor FORCE Technology som GTS-institut bød ind på at finde en løsning. I første omgang blev det overvejet at montere en RFID-chip på hver ramme, men FORCE Technology vurderede, at RFID-chippen ville være sårbar over for de stød, som rammen får under en travl produktion, ligesom den også har et batteri, som skal skiftes.

Derfor anbefalede og udviklede FORCE Technology en IoT-løsning med QR-koder til NS System, som nu i gang med at integrere en løsning, hvor et ordrenummer får tilknyttet specifikke QR-koder og dermed de rammer, som skal anvendes til den givne produktion.

“Det er langt mere effektivt end tidligere. Når det er fuldt oppe at køre, vil det spare 3-4 mandetimer pr. skift og dermed halvere tiden, der bliver brugt på at finde rammer”, estimerer Niels Rask.

QR-koder giver produktionsdata

Ikke alene vil løsningen reducere ledetid – på sigt kan den også reducere nedetid. En ramme indgår i en cyklus, hvor vævet i den bliver vasket efter et tryk og gjort klar til næste tryk i en rammelinje. Men vævet holder kun til et vist antal cyklusser, hvilket som regel afslører sig ved, at det går i stykker i trykmaskinen og derved forsinker produktionen.

“Derfor har vi også monteret et kamera på rammelinjens rammevasker, som scanner QR-koderne. På den måde bliver det talt, hvor mange gange en ramme har været brugt og opnår data om, hvor mange cyklusser vævet kan holde. Det er tanken, at medarbejderen ved rammemaskinen på baggrund af de data skal styre, hvilke typer af opgaver, som rammerne bliver genbrugt til, efterhånden som vævet bliver slidt, og til sidst kassere rammen, inden vævet går i stykker i en trykmaskine”, forklarer Niels Rask.

Ser frem til at fortsætte samarbejde

“Selvom det har været en del berørt af denne corona-tid, har vi haft et rigtigt fint samarbejde, hvor vi er blevet mødt af kompetente folk og har fået anskueliggjort fordele og ulemper ved RFID og QR. Det her er et supervigtigt og superrelevant projekt for os, og den løsning, vi har fået, er 100 procent brugbar”, understreger Niels Rask.

Du kan læse den fulde case her