Når dine elpærer er smartere end dig

skrevet af Mette Frølich, kommunikationsassistent i GTS-foreningen

På vej til arbejde kommer du i tanke om, at du har glemte at slukke for lyset. Eller har du? Det behøver du ikke bekymre dig om, for din smartphone har sørget for at slukke for lyset, så snart du er trådt ud af hoveddøren. Og det er ikke kun lyset, som din smartphone kan styre. Med en smart radiatortermostat i sommerhuset behøver du ikke længere ankomme til et isende koldt hus, da den har fået besked om, at du er på vej og allerede har tændt for varmen.

IoT i hjemmet kan give et bedre indeklima

De nye teknologier til hjemmet kaldes SmartHome teknologier og er under hastig udbredelse. Det er ikke kun dine elpærer og radiatortermostater, der kan blive smarte. Smartphones fra Google, Apple og Samsung kan tale sammen med fysiske Internet of Things (IoT) produkter som termostater, lamper, termometre, fugtmålere, røgalarmer, bevægelsesfølere, musefælder, lydmålere, dørlåse og kameraer, som kan installeres i hjemmet eller sommerhuset. Det kan bl.a. bruges til at overvåge og sikre huset, styrer energiforbruget og give et bedre indeklima.

I forbindelse med indeklima viser Bolius Boligejeranalyse, at 79% af boligejere kun reagerer på det øjet ser, når de skal kontrollere indeklimaet, og der kan jo dannes meget fugt og dårlig luft inden det møder øjet. Der er derfor brug for SmartHome teknologier, der kan træde til og gøre en forskel for indeklimaet i de danske boliger.

Spar 20 % på din varmeregning

IoT-produkterne er smarte, da de er koblet på internettet og arbejder gennem ”skyen”, hvor data opsamles, gemmes og analyseres. SmartHome-virksomhederne kan analysere data fra mange forskellige hjem på hele kloden og med det, kan de finde mønstre fx i folks energiforbrug, eller mønstre i, hvornår og hvordan indbrud sker. Denne viden gør, at SmartHome-virksomhederne kan blive ved med at tilpasse og tilbyde smartere IoT-produkter og bedre services, der passer til folks forbrugsmønster og skaber værdi for dem. Udover at den smarte teknologi i hjemmet kan gøre dit liv nemmere, så kan det også spare dig for penge; på kort sigt kan du spare op til 20 % på varmeregningen ved at installere termostater, der automatisk skruer ned nogle timer om natten. I takt med, at det bliver mere udbredt i de danske hjem, så kan det på længere sigt gøre, at danskere udleder mindre CO2.

Grundfoskollegiet fik 3000 sensorer og en masse ny viden

Et dansk eksempel er Alexandra Instituttets samarbejde med Aarhus Universitet og Grundfos på Grundfoskollegiet. Kollegiet i Aarhus er blevet udstyret med mere end 3000 sensorer, der overvåger forhold omkring indeklima, vand, varme og elforbrug. Forskningsprojektet har givet indsigt i, hvilke muligheder og begrænsninger, der er i forhold til at forstå og påvirke energiadfærd i boligblokke. Projektet har på den ene side givet effektive visuelle analysemetoder, der kan benyttes af ejendomsadministratorer til at finde bemærkelsesværdige og uhensigtsmæssige mønstre i energiforbrug. På den anden side har projektet også givet input til hvilke ”privacy” procedurer, som der bør følges i den slags analyser. Det handler om, at anonymisere data så de personer, som analyserer data ikke ved, hvilken beboer, de analyserer, samtidigt med at resultaterne og mønstrene kan formidles til de enkelte beboere uden at de bliver stillet offentligt til skue.

Forkert brug af data kan skabe utryghed og irritation

Når det gælder IoT-produkter, så er der mange spørgsmål om privatlivets fred, overvågning og hvordan der opstår tvivl om folks tryghed.

-I og med at vi fylder vores hjem med apparater, der måler og styrer hjemmets funktioner, så opstår der også en risiko for, at vores privatliv bliver kompromitteret. Leverandørerne kan nemlig finde ud af ganske mange ting omkring beboernes adfærd ud fra simple sensor data. En simpel ting, hvis en vandmåler viser nul-forbrug af koldt vand i en længere periode, så er der sandsynligvis ikke nogen hjemme, siger Kaj Grønbæk, IoT og Big Data ekspert hos Alexandra Instituttet og fortsætter:

-Det kan lyde uskyldigt, men hvis sådanne data falder i forkerte hænder kan de udnyttes til at planlægge indbrud i en boligblok. Andre oplysninger kan udnyttes aggressivt i markedsføring af produkter, så kan produkterne jo pludselig skabe utryghed og irritation, som helt ødelægger de positive værdier, produkterne tilfører. Det er derfor vigtigt, at vi forholder os kritisk til, hvilke data der opsamles, hvordan de gemmes, og hvem der får adgang til dem, også selvom de er anonymiserede.

Kom til debat om IoT-produkter i hjemmet

På Folkemødet på Bornholm sætter vi dette emne til debat. Hvordan balancerer vi privatlivets fred over for de fordele, som smart teknologi skaber og hvordan skaber vi balance mellem brugerstyring og automatisk smart teknologi i boligen i fremtiden? Debatten tager vi med Tine Sode, ekspert i Bolius, Kaj Grønbæk, IoT og Big Data ekspert hos Alexandra Instituttet, Christian Holm Christiansen, ekspert hos Teknologisk Institut og Anette Høyrup, seniorrådgiver hos Forbrugerrådet Tænk. Debatten foregår torsdag den 16 juni kl. 16:15-17:00 på plads A33 på Danchells Anlæg. Læs mere her.

Læs hele GTS-nettes Folkemødeprogram her.