tandlægeskræk

Med ny app er det slut med tandlægeskræk

Efter fem år er MIKAT-projektet blevet realiseret i form af denne app mod tandlægeskræk. Så hvis du er en af dem, der er nervøse for at gå til tandlægen, er der nu hjælp at hente på din mobiltelefon

Fire ud af ti danskere er angst for at gå til tandlægen, og det kan få negative konsekvenser for deres livskvalitet. Så hvis du er en skrækslagen ved tanken om tandlæger og tandlægebesøg, kan din mobil komme dig til undsætning. Fra i dag kan en app downloades til din telefon, hvor du kan få hjælp til at udfordre din tandlægeskræk og træne denne nervøsitet.

Selvhjælp mod tandlægeskræk er lige ved hånden

– Appen er helt enkel og nem at bruge. Først får du en række spørgsmål fra telefonen, som skaber en personlig profil af dig. Herefter tilpasser systemet automatisk øvelserne til det, du er nervøs for. Og du kan tage øvelserne helt diskret både derhjemme og lige før, du skal ind til tandlægen, siger Esben Toftdahl Nielsen, som er direktør for Cope it, der står bag appen.

Appen fungerer som hjælp til selvhjælp ved at facilitere øvelser til selvbehandling af din angst, og derved kan App’en hjælpe dig med rent faktisk at komme afsted til tandlægen. På den måde undgår tandlægerne også de mange afbud og udeblivelser, som ofte er konsekvenserne af tandlægeskræk.

Hvor finder jeg app’en?

Du kan fra i dag downloade app’en ved at gå ind på slutmedtandlægeskræk.dk. Ud over at træne din nervøsitet med appen, kan du også finde tandlægeklinikker, som tilbyder løsninger på deres klinik. I øjeblikket tilbyder 30 klinikker allerede løsningen, og der arbejdes på at få flere klinikker til at benytte sig af løsningen.

MIKAT-projektet lærer angstpatienter at kontrollere anfald

MIKAT-projektet kørte i 2011 i samarbejde med idemanden Peter Bering og Alexandra Instituttet under Caretech Innovation. MIKAT-projektet gik ud på at lave et mobilt værktøj, som lærer angstpatienter at kontrollere anfald, før de indtræffer. Arbejdet er baseret på kognitiv adfærdsterapi og skal kunne understøtte psykologens arbejde i behandlingsforløbet. Det fungerer igennem et body-senor-network, som løbende rapporterer om kroppens tilstand. På den måde støtter værktøjet patienten i selv at reagere på angstfremkaldende situationer.