Af Anders Jørgensen, Opfinderrådgivningen, Teknologisk Institut

Selv de enkle opfindelser, som blot gør en mindre forskel på verdens gang, kan være længe undervejs. Det gælder for eksempel Peter Boldsens charmerende solcelledrevne blomsterlamper af plastik. Opfinderrådgivningen hjalp den industrielle designer med at spidsformulere licens- og optionsaftalen.

Der er masser af sol og frisk luft i Peter Boldsens liv. Han bor nær havet i Aarhus, dyrker forskellige former for vind- og vandsport og har i mange år kredset omkring design og løsninger, der er bygget over solen, vandet og vindens stærke og smukke kræfter.
Hans nye opfindelse er på mange måder en variant over det tema og en sammenstilling af ideer og materialer, der også har været på vej ind  i andre produktideer.

Måske har du fornylig lagt mærke til en sort papæske, hvorpå der står Sunflower med solcelle-drevne lamper formet som plastikblomster med lang stilk nede i din lokale Netto.  Dette forholdsvis enkle produkt er en opfindelse, som kan gå hen og blive solgt i store oplag over hele verden.

Foreløbig er det til salg i Netto i Danmark. Tre får du for en hundredelas.

Princippet i lampen er enkelt:
Solcellen lapper lyset i sig om dagen, og blomsten lyser så om aftenen og natten.

– Det er jo ikke en opfindelse, der på nogen måder redder verden. Lampen består i produktionen af blot to dele. Jeg synes, den er ret pæn med sine organiske former inspireret af naturen. Jeg har ikke selv stødt på solcelle-baserede lamper til haven, som havde sådan et design, siger Peter Boldsen, der i øvrigt er uddannet til at lave den slags qua han er industriel designer fra Arkitektskolen i Aarhus.

Han har faktisk siden studietiden for over 15 år siden kredset omkring at lave lamper baseret på solceller og solenergi generelt. Dengang var teknologien ikke lige så selvfølgelig en medspiller som i dag.

Fra Post-it til SolidThinking

Den allerførste skitse blev lavet med blyant på en Post-it, og sidenhen sendte han sine detaljerede CAD-tegninger til Teknologisk Institut, som lavede en håndgribelig Rapid Prototyping 3D-model.
Selve designet er blevet ændret et mindre antal gange henover årene.

Blandt andet overvejelsen om, hvordan solcellerne skulle lægges ind i produktet, så de ikke forstyrrede designet. Der er blevet eksperimenteret med dioder, batteri-størrelser, plastiktyper og ikke mindst solcellerne, som findes i mange forskellige typer og kvaliteter. Den solcelle, som er valgt til Sunflower-produktet, har også stået sin prøve i vintervejret og vist, at den er rustet til at lyse i vinteraftener og -nætter. Det diffuse plastmateriale er valgt ud fra dets egenskaber til at transportere lyset.

I forhold til al skitseringen og defineringen af produktet, foretrækker designeren fra Aarhus at bruge 3D-programmet SolidThinking, fordi det har historikken med sig. Hvis han skal ind og ændre noget i stilken til Sunflower, kan han vandre i de tidligere versioner og justere og hele tiden få hele objektet med sig. ”Så bliver du ikke låst af teknologien,” som han udtrykker det.

Og selvom det er et simpelt produkt, vil det formodentligt blive ved med at blive optimeret. Der er altid en hældning eller en bøjning, der kan justeres eller en bedre måde at få solcellerne implementeret.

Fem år undervejs

Det pudsige med Sunflower-lampen er, at den har været fem år undervejs fra idé til den kom ud på butikshylderne. Design- og produktudviklingen er ikke hovedgrunden til, at der gik lang tid i forhold til produktet blev lanceret i butikkerne. ”Design og udvikling er altid kun halvdelen af vejen,” som Peter Boldsen siger.

Den lysende plastikblomst var egentlig godt på vej til produktion og marked i samarbejde med en licenstagende virksomhed. Men det strandede før målet, blandt andet fordi der var en nøgleperson, som forlod virksomheden, før det var helt på plads og så blev der stille omkring det. Virksomheden tabte interessen.

Det gav to års venteposition for opfinderen, før han trak pløkkerne op og kom fornuftigt ud af aftalen med den hidtidige virksomhed og fik flyttet værktøjerne, så han kunne komme videre ud og søge efter producent til produktet.

Læs hele artiklen på opfind.nu