LED

Levetid for LED lyskilder og deres elektroniske drivere

Af Birger Schneider

LED lyskilders levetid er ikke nødvendigvis, hvad producenten skriver på pakken. Levetider på 50.000 til 100.000 timer (6-12 års levetid ved konstant lys) er ikke, hvad man som forbruger opnår – selvom man forledes til at tro det.

Udviklingen i lyskilder har i de seneste år undergået en revolution, som ikke er set, siden de første kommercielle glødelamper kom på markedet for ca. 125 år siden. Den nye lysteknologi, LED lyskilden, har udviklet sig hurtigt både kvalitets- og prismæssigt og er i dag et reelt og ofte bedre alternativ end mere traditionelle lyskilder som glødlamper, lysstofrør, sparepærer (CFLs), halogenpærer, o.l. Hvor en glødelampe kun omsætter omkring 5 % af energiforbruget til lys, kan en effektiv LED lyskilde fremvise 10 gange eller højere effektivitet med et lysudbytte på over 150 lumen/watt.

I en verden, hvor over 20 % af al elektrisk energi går til belysning, nyder LED teknologien stor regulatorisk støtte i det politiske system fx i EU, og de gamle glødelamper er for længst dømt ude – selvom forbrugerne stadig er tilbageholdende med at tage den nye teknologi til sig.

LED lys har også andre fordele. Lyset kan tænde hurtigt, har ikke lang opvarmningstid som fx mange sparepærer, og farvegengivelsen kan være meget bedre end fx hos lysstofrør og sparepærer – om end det langtfra altid er tilfældet. Jo bedre farvegengivelse, des ringere energieffektivitet. Supereffektive LED pærer gengiver sjældent farver bedst.

Endeligt kan nogle LED lyskilder styre lysets farvetemperatur – altså om vi fx skal have mere rødligt lys som solens lys under op- og nedgang, eller mere blåligt lys som midt på dagen. Så alt i alt er der mange fordele ved LED lys.

LED lys er et elektronisk apparat

Men LED lyskilden er ikke kun en lyskilde, men også et elektronisk apparat. Det giver en række udfordringer, som industrien langt fra altid har helt under kontrol. LED belysning anprises ofte med utroligt lange levetider, op til 100.000 timer eller mere. Virkeligheden for brugeren er en ganske anden. Der er nemlig ikke tale om en egentlig levetid for lyskilden, men blot en specifikation, som fortæller, hvornår fx 50 % af kilderne har mistet 30 % af deres oprindelige lysstyrke. Men specifikationen gælder kun den lille chip, som udsender lyset.

LED lyskilden indeholder også en elektronisk driver, og for den forholder levetiden sig ganske anderledes. Det hjælper ikke meget, at det lille LED lyselement kan leve i lang tid, hvis den elektronik, som skal forsyne LED elementet, svigter meget hurtigere. Det er forklaringen på, at vi som brugere ofte oplever en meget kortere levetid for de LED lyskilder, vi køber, selv om indpakningen ellers anpriser meget længere levetid.

LED lyskilden inklusiv driverelektronik er meget temperaturafhængig. Anbringes lyskilden fx i et armatur, hvor varmen ikke rigtig kan komme bort, så forringes levetiden. Stiger temperaturen, hvor LED lyskilden sidder med fx 40 °C – hvilket ikke er ualmindeligt – så lever lyskilden i gennemsnit måske kun 5-6 % af den tid, der ellers var angivet på pakken.

Situationen er kompleks, for LED lyselementet leveres af én producent, den elektroniske driver af en anden, typisk fra Kina, og LED lyselement og driver anbringes i et armatur, hvor en tredje producent har det samlede ansvar. I tillæg spiller vores egen adfærd ind, fordi vi i nogle tilfælde udskifter lyskilder og ikke kender til de begrænsninger, som kan gælde i et givet armatur. Dertil kommer, at den elektroniske driver måske støjer elektronisk meget mere, end den må ifølge lovgivningen. Komplekst, ja! Er du forvirret fx angående hvem, der sidder med ansvaret, så giver denne artikel i SPM Magasinet (side 4-5) lidt mere afklaring på alt dette: ”Levetid for LED lyskilder og deres elektroniske drivere” (PDF)