Er kunstig intelligens det naturlige næste skridt?

Vil kunstig intelligens føre til lige så store ændringer som hjulet og trykpressen? Det sætter vi til debat på Folkemødet, og vi håber, du har lyst til at være med! Kom og mød blandt andre Ida Auken (Radikale Venstre), Christine Antorini (Socialdemokratiet) og Nanna Højlund (næstformand i LO) og hør hvad de mener, kunstig intelligens vil betyde for fremtidens samfund. 

Kunstig intelligens (AI) er systemer, der i yderste konsekvens kan overveje, lære og tage beslutninger på samme eller på et højere niveau end et menneske. Udbredelsen af AI fører formentlig til, at mere end halvdelen af nutidens job er forsvundet inden for de næste 20 år. I fremtiden er det derfor måske en søgerobot, der skriver denne tekst; en robot, der beregner dit næste boliglån – og en robot, der stiller diagnosen, når du kommer på hospitalet.

Hvis vi når dertil, at AI udkonkurrer mennesker på arbejdsmarkedet, vil det få nogle afgørende konsekvenser for måden vores samfund fungerer på. Hvad skal vi så arbejde med? Hvordan skal de økonomiske midler fordeles, hvis de job, der forsvinder, ikke bliver erstattet af nogle andre? Og hvem har fx ansvaret, når en førerløs bil er involveret i et uheld?

Dette fremtidsscenarie bliver af mange opfattet negativt – men er det overhovedet det? Hvis brugen af AI resulterer i øget produktion (som alle industrielle revolutioner har) er det så blot et spørgsmål om at gå væk fra den anakronistiske tanke om, at vi alle skal have job til en tanke om, at vi ikke behøver at arbejde?

Det sætter vi til debat, hvor vi også vil komme rundt om:

• Hvordan ser fremtidens arbejdsmarked ud?
• Er maskiner virkelig bedre til at træffe beslutninger end mennesker?
• Vil kunstig intelligens føre til lige så store ændringer som hjulet og trykpressen? Og hvordan forholder vi os som samfund til dette?
• Står vi foran dystopia eller utopia?

Som publikum vil du blive involveret i debatten undervejs, og du får mulighed for at stille spørgsmål til panelet.

Fakta

Debat: Er kunstig intelligens det naturlige næste skridt?
Tidspunkt: Fredag d. 16. juni kl. 16:30-17:15
Sted: Plads A35 på Danchells Anlæg i ”Grib mulighederne” teltet.
Paneldeltagere: Ida Auken, IT og erhvervsordfører, Radikale – Christine Antorini, formand for uddannelses- og forskningsudvalget, Socialdemokratiet – Nanna Højlund, næstformand i LO – David Budtz Pedersen, lektor i videnskabsstudier på Aalborg Universitet København  og Anders Kofod-Petersen, vicedirektør i Alexandra Instituttet

Find debatten i Folkemødets program

Læs om alle GTS-debatterne på Folkemødet