Hvad kan blockchain egentligt bruges til?

Blockchain kendes mest som teknologien bag den virtuelle valuta Bitcoin. Teknologien sørger for at alle kan blive enige om, hvilke Bitcoins, der skifter ejer, og at ingen kan betale med den samme mønt to gange. Men blockchains har store potentialer uden for digitale valutaer. Det er blevet kaldt en af de mest disruptive teknologier, og OECD har fremhævet blockchain som en af de teknologier, der er vigtig inden for fremtidig forskningspolitik.

– Vi er stadig først ved at finde ud af, hvad teknologien kan bruges til, og der er en masse tekniske udfordringer, som skal løses, før teknologien kan slippes fri. Sådan skriver Gert Læssøe Mikkelsen, Head of Security Lab på Alexandra Instituttet, i det seneste nummer af Market Community, der har fokus på blockchain.

Ikke særlig energieffektiv

Teknologien står over for en række udfordringer. For det første er den kompliceret og har et meget stort ressourceforbrug. Den er ikke særlig energieffektivt sammenlignet med klassiske, centraliserede løsninger. For eksempel bruger minerne på Bitcoin-netværket i omegnen af 500 MW på at drive systemet, og alle deltagerne skal have en kopi af transaktionsdatabasen (pt. 130 GB) liggende. Derudover skal alle deltagere have et nøglepar liggende, hvilket ikke gør det mindre kompliceret.

Og hvis man ser på Bitcoin-transaktioner sammenlignet med Visa-/Mastercard-transaktioner, skalerer det slet ikke på samme måde. Det har også givet problemer internt i Bitcoin, som for nyligt blev delt i to, nemlig klassisk Bitcoin, og en version, der skulle skalere bedre, men som lige nu ser ud til ikke at blive valgt af så mange. Disse opsplitninger kan være noget af det, der måske kan give problemer og gøre os udsatte, hvis vi lægger for meget tillid i systemet.

Læs mere her