Innovationschef: Vi bliver ikke ‘ramt’ af robotter

Innovationschef Hanne Shapiro fra Teknologisk Institut har besøgt Danmarks Radio og Svend Brinkmann i ’Brinkmann på P1’. Her diskuterede de to fremtidens arbejdsmarked og den stigende automatisering, som finder sted på de danske arbejdspladser.

Hanne Shapiro er i sin rolle som innovationschef hos Teknologisk Institut med til at rådgive virksomheder og politikere om de tendenser, der vil præge fremtidens arbejdsmarked. En af disse tendenser, den stigende automatisering i erhvervslivet, var netop det snakken faldt på i seneste udgave af radioprogrammet ‘Brinkmann på P1’.

Vi bliver ikke ‘ramt’ af teknologien

Særligt kom de to medvirkende ind på forholdet mellem medarbejderne og de automationsteknologier, der varetager et stigende antal opgaver i erhvervslivet.

– Noget af det, der har slået mig, er hvordan tillidsrepræsentanter tit taler om teknologi som noget, man bliver ramt af. Hvis man bliver ”ramt” af teknologien, er det næsten som en gud, der sidder deroppe et sted, og kaster noget teknologi i nakken efter os. Og sådan er det ikke, lød det fra Hanne Sharipo undervejs.

Frem for at se eksempelvis robotteknologi som en kraft der modarbejder lønmodtagerne på arbejdspladserne, bør vi ifølge Hanne Shapiro i stedet afklare os med teknologiens muligheder og begrænsninger. På denne måde kan vi nemlig bedre definere og forme den rolle, maskinerne skal have – og dermed også vores egen, som hun også uddybede det:

– Den måde, vi implementerer teknologierne på, handler i høj grad om valg. Hvis man forstår, hvad teknologierne kan, og i høj grad ikke kan, så kan man også i langt større udstrækning forme sin arbejdsplads. Og forme, hvad det er for en udvikling, vi gerne vil hen imod.

Du kan læse mere om mødet her