Teknologisk Institut

Industrielt eventyr for værktøjsmager

Af Anders Jørgensen, Opfinderrådgivningen, Teknologisk Institut

Der er ved at være tegnet konturerne til et industrielt internationalt eventyr for værktøjsmager Søren Toft Sørensen, Hirtshals, der er kommet i hus med en stor licensaftale med den tysk/belgisk ejede valsevirksomhed HM Rollers i Pieter Maritsburg, Sydafrika. Opfinderrådgivningen har hjulpet med at få en præcis licensaftale på plads med optioner.

Værktøjsmager Søren Toft Sørensen har udviklet et nyt system til at belægge valser i papirindustrien med keramisk slidlag (komposit), så det både er effektivt, af ensartet tykkelse, med lavt materialespild og samtidigt miljømæssigt bæredygtigt i forhold til gængse metoder, hvor slidlaget sprøjtes på med dyrt pumpeudstyr. Og det er blevet så vel modtaget i Sydafrika, at Søren Toft Sørensen begynder at kunne se et større perspektiv åbne sig for sin opfindelse. Den aktuelle licensaftale med HM Rollers kan betyde, at Sørens valsesystem bliver udbredt over hele Afrika. Og måske endnu længere ud i verden på grund af de forbindelser som opfinderen fra Hirtshals har knyttet under sit indtog på verdenskortet.

Kontakterne har åbnet ballet

Det spiller en vigtig rolle i denne industrihistorie, at Sørens datter har været på udveksling i Sydafrika og, at medarbejdere fra den nu hedengangne papirfabrik i Grenå har genopført halvdelen af fabrikken i Johannesburg og er ansat på den i dag.  Både faderen i værtsfamilien og kammeraterne fra Grenå har været med til at åbne døre i papirindustrien i Sydafrika.
Kontakterne bragte Søren Toft Sørensen i dialog med HM Rollers, og det viste sig, at virksomheden selv havde forsøgt sig med at lave bedre og mere effektive løsninger til belægning af papirvalser. Dog uden større held. Derfor var de ganske lydhøre, da danskeren fra Hirtshals kom kørende med sit koncept og sin fremlæggelse af, hvordan han kan lægge keramisk komposit på papirvalser på en forretnings- og miljømæssig meningsfuld måde.

To bestilte valser gjorde den afgørende forskel

Der var forhandlinger frem og tilbage det sidste halve år af 2012 om en licensaftale.  Blandt andet er det Søren Toft Sørensens indtryk, at der findes en særlig Afrika-opfattelse af tid, hvor man ikke skal forvente svar på sine e-mails indenfor en dag eller to. Der kan gå op til en måned har han lært.
En bestilling på to af Sørens valser fra den papirfabrik i Johannesburg, hvor Grenå-folkene er ansat, skulle vise sig at være med til at skabe et gennembrud for licensaftalen.

– Det var egentlig aftalt, at jeg skulle lave de to valser på smedeværkstedet i Hirtshals, men hvis vi kunne få licensaftalen på plads, kunne jeg lave arbejdet på HM Rollers i Pieter Maritsburg og undgå den lange transport. Det er lidt pudsigt, men det var åbenbart det, der skulle til for at få aftalen i hus, siger Søren Toft Sørensen.

Det endte med, at han tog til fabrikken i begyndelsen af december og underviste medarbejdere på HM Rollers i sin teknik til at lave den keramiske belægning og samtidig lavede og leverede de to valser til papirfabrikken i Johannesburg. Dermed var ballet åbnet for den nye teknik til belægning af valser på de sydlige breddegrader.  Og ikke nok med det.
Søren Toft Sørensen har været med til at eksperimentere med andre typer af valsebelægninger sammen med sin nye samarbejdspartner, som måske kan kaste flere nye teknikker og produkter af sig.

Læs mere i artiklen: Sydafrikanere budt op til valsen