Hvordan gør man byggebranchen interaktiv?

Med Augmented Reality kan man lægge et digitalt lag oven på den fysiske verden via særlige briller, tablets eller projektion. I samarbejde med Semco Maritime har Alexandra Instituttet testet teknologiens muligheder ved at udvikle et AR-system, der gør byggeprocessen interaktiv.

Inden for undervisning og underholdning har både Apple, Google og Microsoft lavet software, der understøtter Augmented Reality (AR) i apps til både mobiltelefoner og tablets.

Industriel AR fokuserer på anvendelsen af AR til at understøtte industrielle processer og har enormt potentiale i forbindelse med digitalisering inden for områder som produktion, vedligehold og reparation, træning, kvalitetskontrol og commissioning og monitorering. Brugen af AR i industrien er dog stadig et nyt område, og kræver forståelse af en række avancerede it-teknologier.

I samarbejde med Semco Maritime har Alexandra Instituttet forsøgt at fintune de AR-værktøjer, der findes på markedet, så de passer til ‘large scale’ konstruktioner. Målet med samarbejdet var at få udviklet prototyper på et AR-system, som på sigt kunne gøre byggeprocessen interaktiv og tilbyde en række digitale værktøjer, som kan benyttes både under konstruktion, commissioning og i forbindelse med service og vedligehold.

AR gør byggeprocessen interaktiv

AR-projektet er blevet testet i forbindelse med konstruktionen af offshore substations. En substation en platform, der samler energien fra vindmøllerne og transformerer den om og sender den ind til land. En substation er typisk 45 gange 40 meter og fire meter høj, og er udstyret med helidæk og generator, som skal sikre, at operatørerne på land altid har kontakt med vindmøllerne.

Substationen bliver typisk tegnet i et 3D-program og så konstruerer man den ud fra tegningerne. Den arbejdsproces vil man gerne effektivisere og gøre digital. Med en tablet i hånden bliver det muligt at se hele konstruktionen digitalt og det bliver nemmere at validere om platformen er konstrueret korrekt og fange eventuelle fejl, inden platformen bliver installeret offshore.

For Jeppe Lützhøft, der er Electrical Engineer hos Semco Maritime, er ambitionen at effektivisere arbejdsgangen for deres byggefolk:

“Vores opgave er at hjælpe med byggeprocessen og i stedet for at vores byggefolk udelukkende skal konstruere tingene ud fra 2D og med papir, vil vi gerne i fremtiden effektivisere den proces ved f.eks. at give dem direkte adgang til vores 3D-model.”

Giver hurtigere overblik

Selve teknologien er endnu ikke præcis nok til at afløse papir. Men AR kan være med til at give et hurtigt overblik og sørge for, at konstruktionsteamet er opdateret med den seneste 3D-model.

“Teknologien kan gøre vores byggeproces interaktiv og dermed være med til at effektivisere hele installationen. Der bliver brugt mange timer på at bygge en platform, så hvis man kan spare tre procent, har vi hentet meget, og det kan være med til at gøre os mere konkurrencedygtige sammenlignet med ‘low cost’ lande i Asien. Hvis det her værktøj bliver videreudviklet og bliver præcist nok, vil dansk industri uden tvivl kunne nyde godt af det.”

Læs mere her