Højtuddannende tilfører værdi til SMV’er

Ny analyse gennemført af tænketanken Cevea for Akademikernes A-kasse og SMVdanmark viser, at flere højtuddannede finder vej ud i landets små og mellemstore virksomheder. Her bidrager akademikerne ifølge undersøgelsen især til at udvikle, nytænke og til at sætte ting i system.

Der bliver uddannet flere og flere akademikere, og de finder i stigende omfang ud i landets mange små og mellemstore virksomheder.

Blandt SMVdanmarks medlemsvirksomheder er der i dag akademikere ansat i 16 procent af virksomhederne. Til sammenligning lå tallet i 2015 på 12 procent – altså en stigning på 33 procent på to år. Men samtidig er det tydeligt, at der stadig er et stort potentiale.

”Det er vanvittig godt for SMV’erne, dansk økonomi og akademikerne, at vi har fået langt flere akademikere ud i de mindre virksomheder. Virksomhederne, der investerer i at ansætte en akademiker, sætter gang i en udvikling, der gør dem mere konkurrencedygtige. Og det er der brug for. Konkurrencen er benhård i dag og fuldstændig ligesom ledelsen overvejer, om de skal investere i ny teknologi, bør endnu flere SMV’er jævnligt udfordre sig selv på, om virksomheden kan styrkes ved at ansætte en akademiker”, siger vicedirektør i SMVdanmark Jakob Brandt.

Forskellighed skaber værdi sammen

Undersøgelsen viser, at det ofte er relativt gnidningsfrit for akademikere at starte i virksomhederne. Også af den årsag ligger et stort vækstpotentiale gemt her. Det er typisk virksomheder, der tænker langsigtet og udviklingsorienteret, som ansætter akademikere, og det er i høj grad samspillet med andre faggrupper i virksomhederne, der er nøglen til at høste frugterne.

Desuden viser undersøgelsen, at der tit er en direkte økonomisk gevinst at hente for små og mellemstore virksomheder ved at ansætte akademikere – også i brancher, hvor der normalt ikke er tradition for det.

Mere information?

Læs hele undersøgelsen her