sundhedsteknologi

Fremtiden inden for pleje- og sundhedsteknologi

af Nanna Bastved

Konferencen “Putting Health & Care Tech development on Speed” bød på masser af interaktion og spændende diskussioner, da 251 deltagere samledes for at høre sidste nyt om pleje- og sundhedsteknologi. Konferencen var en del af WHINN (Week of Health and INNovation), som blev afholdt i Odense den 19.-22. oktober 2015.

Tag selv ansvar for egen sundhed

Under forelæsningen ‘Making Healthcare Addictive’ præsenterede hovedtaler Dr. Joe Kvedar fra Boston de mange spændende muligheder, som vi kan drage fordel af, når sundhedssystemer og medicinsk udstyr sammenkobles. Som vicedirektør for Partners Healthcare hos Connected Health har doktor Joe Kvedar omfattende kendskab til de velfærdsteknologier, som former sundhedsvæsnet i dag og i fremtiden. Han er i gang med at udvikle metoder, som skal flytte sundhedspleje ud af lægens konsultation og ind i patienternes dagligdag.

Dr. Joe Kvedar fortalte om sensorer, der overfører data om folks adfærd og tilstand, og hvordan databaseret sundhedsinformation kan hjælpe os med at forudse potentielle sundhedsmæssige udfordringer og forhindre, at vi bliver syge. Han understregede, at databaseret sundhedsinformation vil få større og større betydning. Det giver os mulighed for selv at tage ansvar for vores sundhed og forebygge sundhedsproblemer, hvilket vil være en fordel for både individer og for samfundet, da det vil føre til faldende sundhedsudgifter.

Advarsler fra en berømt hacker

Sundhedssystemer og medicinsk udstyr bliver i stadig stigende grad koblet sammen, hvilket indebærer et enormt potentiale, der fører til et bedre sundhedsvæsen. Det indebærer dog også risici, som gør os og vores moderne samfund sårbare. Den berømte ‘etiske hacker’ Ralph Echemendia var en af hovedtalerne, og han fortalte om et kæmpe og konstant voksende problem i vores digitale sundhedsverden. I dag har vi tillid til vores sundhedssystemer, men måske er de ikke så godt sikret mod indtrængen, som vi går og tror. Hvis vi ikke tager hånd om dette problem, kan det få fatale konsekvenser – folks liv står på spil.

Ralph Echemendia, der også er kendt som Hollywoods ‘etiske hacker’, rådgiver en lang række filmskabere om, hvordan hacking foregår. For nylig hjalp han Oliver Stone i forbindelse med indspilningen af hans nye film “Snowden”. Ralph Echemendia advarer om farerne ved hackerangreb på vores sundhedssystemer, og han påpegede, hvor sårbare vi faktisk er:

-Eftersom vi er så afhængige af teknologi, vil det få katastrofale følger, hvis vi ikke tager disse udfordringer alvorligt. Alle vores systemer er computerbaserede i dag – alle de kritiske systemer, som er nødvendige for vores overlevelse, ligger på computere, så hvis nogen finder et smuthul, kan det forårsage voldsomme skader.

Senere på aftenen blev det illustreret, hvor nemt det er at angribe sundhedssystemer, da Hannes Molsen fra Dräger ved en live-demonstration fik onlineadgang til et hospital på Hawaii – det tog ham under fem minutter!

Se interviewet med Ralph Echemendia