Nyt forskningsprojekt skal undersøge fordele og ulemper ved billige luftrensere, som er blevet mere udbredte de senere år. I projektet vil man bl.a. fastslå hvor godt de virker.

Grundejernes Investeringsfond og Realdania har bevilliget midler til, at Teknologisk Institut, Forbrugerrådet Tænk og Rådet for Grøn Omstilling kan undersøge effektiviteten af luftrensere. Undersøgelserne udføres både i laboratorier og private hjem i løbet af 2022.

Ren luft er vigtigt

I disse år dukker luftrensere til at forbedre indeklimaet op i alle afskygninger og prisklasser. Det er vigtigt med ren luft i vores boliger, da danskerne opholder sig over 90 pct. af vores liv indendørs og luftforurening er en af de store risikofaktorer i forhold til alvorlig sygdom og for tidlig død.

Men hvor godt fjerner forskellige luftrensere partikler og gasser? Fjerner luftrenserne også vira? Er luftrensere bedre end god gammeldags udluftning? Er luftrensere også relevante i nyere huse med mekanisk ventilation? Hvor meget støjer luftrenserne? Kan luftrenserne selv generere forurening?

Det er nogle af de mange spørgsmål, der bliver besvaret i projektet, hvor 15-20 repræsentative luftrensere testes under kontrollerede laboratorieforhold og i boliger med og uden mekanisk ventilation.

Effekten skal dokumenteres

”Det bedste er at undlade at forurene luften i boliger ved at undgå stearinlys, brændeovne, skadelig kemi og mados. Men i nogle boliger er luftrensere desværre nødvendige, fx boliger uden aftræk til emhætter”, siger Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver hos Rådet for Grøn Omstilling.

”Vi har længe ønsket at udføre systematiske test af luftrensere i boliger, for at kunne dokumentere den reelle oplevede effekt, samt fordele og ulemper ved de forskellige teknologier, som anvendes i disse produkter”, siger Stig Koust Hansen, forretningsleder hos Teknologisk Institut.

”Forbrugerne fortjener klar besked om luftrensere. Både de fabrikater der virker, og dem der ikke virker, så de kan træffe en købsbeslutning på et oplyst grundlag, og overveje om en luftrenser er relevant for dem”, siger Christel Søgaard Kirkeby, projektleder hos Forbrugerrådet Tænk.

Om projektet

Realdania og Grundejernes Investeringsfond har begge støttet projektet med lidt over en million kr. Resultaterne forventes at danne grundlag for krav til luftrensere i det nordiske miljømærke Svanemærket og på sigt tjene som grundlag for krav til luftrensere i EU’s Ecodesign direktiv. Rådet for Grøn Omstilling er projektleder for projektet.

Du kan læse pressemeddelelsen her

Foto: Teknologisk Institut