Forskningsprojekt skal sikre fremtidens video- og lydkvalitet

Bang & Olufsen a/s, DTU og FORCE Technology står i front af et nyt fælles europæisk forskningsprojekt, der skal sikre forbrugerne bedre video- og lydkvalitet i fremtiden. RealVision projektet er støttet af EU og tæller udover de tre førende lyd- og video-aktører i Danmark også partnere fra bl.a. Frankrig, England, Tyskland og USA.

Øget streaming sætter nye krav

I vores digitale verden omgives vi af lyd og video. Både hjemme, på arbejde og på farten streamer vi lyd og video i fortsat stigende mængder. Båndbredden udfordres af den stigende datamængde, og ofret er ofte kvaliteten af den lyd og video, som vi modtager. Samtidigt med øget forbrug af streamet indhold, stiger vores forventninger til hastighed, nemhed og ikke mindst kvaliteten.

“Som forbrugere er vi igennem de seneste år blevet vænnet til at lytte til musik på mange andre platforme end de traditionelle musikanlæg, ligesom vi streamer vores film og video til mange forskellige devices. Det skaber nye udfordringer for kvalitetsoplevelsen som forbruger”, fortæller Dr. Nick Zacharov, Lead Technologist hos SenseLab i FORCE Technology. SenseLab har igennem de seneste ti år opbygget unik viden og faciliteter til at bedømme og forbedre lyd- og videokvalitet.

”Klassiske teknologier kan kun indfange en brøkdel af den visuelle information, som det menneskelige øje kan se og opleve. Det gør det svært at gengive realistiske scener”, forklarer Søren Forchhammer, der er professor på DTU Fotonik og koordinator for det nye internationale forskningsprogram RealVision. ”RealVision kommer til at samle de tre stærkeste miljøer i Danmark på området – Bang & Olufsen a/s, FORCE Technology og DTU – og i samarbejde med internationale partnere at udvikle teknologier og metoder til hyper-realistiske gengivelser og kvalitetsmålinger af lyd og video”.

Skal uddanne 15 Ph.d.-studerende

Bang & Olufsen a/s er kendt for deres høje lyd- og videokvalitet og deltager i forskningsprojektet for at stå i spidsen for næste generationer af talenter. ”RealVision kommer til at træne og udvikle 15 Ph.d.-studerende fra hele Europa i dette specielle felt, der er kerneviden for os”, fortæller forskningsdirektør Søren Bech hos Bang & Olufsen a/s. ”Det unikke ved disse Marie Curie programmer i EU er, at vi på tværs af landegrænser sætter os for i fællesskab at træne og udvikle den kommende generation af talenter og for os særligt vigtigt inden for lyd- og videokvalitet”.

RealVision er finansieret af Marie Sklodowska-Curie programmet under EU’s Horizon2020. Programmet støtter forskningsprojektet med næsten 29 mio. DKK. Udover de tre danske partnere, der er ledende for projektet, tæller RealVision også partnere fra flere andre lande, herunder Fraunhofer i Tyskland, universiteterne Oxford og Cambridge samt BBC i England og universiteterne Stanford og Berkeley i USA. RealVision vil bl.a. uddanne 15 Ph.d.er hen over de kommende tre år.

Læs mere om projektet her

Yderligere information

RealVision forskningsprojektet – Søren Forchhammer, Professor DTU Fotonik – sofo@fotonik.dtu.dk

Bang & Olufsen a/s – Søren Bech, Forskningsdirektør – sbe@bang-olufsen.dk

FORCE Technology– Thomas Bech Hansen, Vice President Kommunikation og Marketing – tlf.: 5129 3222