Forskning i produktion styrker dansk erhvervsliv

En række store og små danske virksomheder har på få år opnået bemærkelsesværdige resultater ved at producere på nye måder. Det viser et studie af det samarbejde mellem virksomheder og forskningsinstitutioner om nye produktionsmetoder, som er foregået i projektet MADE.  

“Erfaringerne fra MADE viser, at der er milliarder at hente ved at styrke samarbejdet mellem forskning og danske produktionsvirksomheder. På få år har MADE sat gang i en udvikling, der giver grundlag for mere dansk produktion og allerede nu skaber stor værdi for det danske samfund”, siger direktør Peter Høngaard, Innovationsfonden, som er den største enkeltbidragsyder til MADE.

Store og små virksomheder er med

I projektet er der udviklet nye produktionsmetoder til glæde for bl.a. Danfoss, Grundfos, LEGO og en lang række små og mellemstore virksomheder.
DAMVAD Analytics har foretaget en evaluering af de foreløbige resultater af MADE. Hvis alle tilsvarende danske virksomheder gjorde brug af de samme nye produktionsmetoder, som virksomhederne i MADE, vil det ifølge Damvads beregninger kunne give en forbedring af produktiviteten i danske virksomheder på 6,1 milliarder kroner årligt.

“Jeg er glad rigtig glad for, at vi allerede nu kan se så positive resultater ude i virksomhederne, som har været med i MADE. Hele tanken bag MADE er at skabe et solidt grundlag for fortsat produktion i Danmark. Det er en af de vigtigste forudsætninger for vores velstand. MADE har vist, hvor afgørende det er, at forskning, innovation og uddannelse går hånd i hånd”, siger adm. direktør Karsten Dybvad, Dansk Industri.

Samarbejder på tværs

I MADE arbejder forskerhold og virksomheder sammen på tværs af størrelser og brancher. Sammen skaber de nye løsninger inden for eksempelvis 3D-print, augmented reality i produktion og samarbejdende robotter.

“Danskerne er gode til at samarbejde og dele viden. Den evne er en konkurrencefordel for Danmark. I MADE arbejder forskningsmiljøerne tæt sammen på tværs af universiteter, og GTS-institutterne spiller en nøglefunktion i at få de nye løsninger og processer bredt ud til andre virksomheder. Det er en unik kombination, der bygger på tillid og viljen til at få viden til at flyde mere let mellem forskere og virksomheder”, siger direktør Nigel Edmondson, MADE.

MADE blev etableret i 2014 med det formål at skabe dansk produktion i verdensklasse. Der er tale om et samarbejde mellem fem danske universiteter, Teknologisk Institut, FORCE Technology og Alexandra Instituttet.

Læs pressemeddelelse fra Innovationsfonden her