Flere dronevirksomheder i Danmark

Til trods for at antallet af registrerede dronevirksomheder i Danmark er i fremgang, så har virksomhederne svært ved at matche den udvikling når det kommer til antallet af ansatte. Det viser en ny optælling af dronevirksomheder i Danmark fra Teknologisk Institut.

Ifølge seniorspecialist ved Teknologisk Institut, Stig Yding Sørensen, kan den manglende vækst i antallet af ansatte i danske dronevirksomheder forklares med, at antallet af virksomheder, der fx tilbyder luftfoto, overstiger efterspørgslen. Andre virksomheder peger på, at lovgivningen sætter begrænsninger på udviklingen af den professionelle brug af droner. Eksempelvis kræver den danske lovgivning at droner skal flyve inden for synsvidde af operatøren.

94 nye virksomheder i 2017

De nye tal stammer fra rapporten ‘Flere droner i Danmark – Status, potentialer, lovgivning og marked‘, hvor Teknologisk Institut har identificeret 484 virksomheder, der arbejder med droner og droneteknologi. I 2017 er der registreret 94 nye dronevirksomheder, mens tallene for 2016 er 74. I 2015 blev der etableret 62 nye dronevirksomheder i Danmark. 76 procent af samtlige virksomheder arbejder inden for området service, som kan være fotografer, landmålere eller ejendomshandlere.

Ifølge optællingen benyttes droner professionelt til især luftfoto, opmåling og inspektion, journalistik og reklame. Her svarer 24 procent af de adspurgte, at dronerne kan være udstyret med avancerede kameraer, der kan måle varmeudstråling. 30 procent af de adspurgte analyserer dronedata med software.

Nye teknologier på vej

– Der foregår til stadighed en udvikling af de sensorer, kameraer og tilhørende software, som dronerne kan udstyres med. Allerede nu er man i branchen i fuld gang med at bruge og videreudvikle mere avanceret brug af droner end for eksempel blot til brug for almindelig luftfotografering, siger sektionsleder Lars Dalgaard, Teknologisk Institut.

Et eksempel er inspektion fra luften, hvor Teknologisk Institut har udviklet en drone til inspektion og skadesregistrering af bygninger.

Læs mere om dronekortlægningen her