Facts om folks færden designer fremtidens bibliotek

250 konferencedeltagere har sagt ja tak til at lade sig tracke af 29 sensorer på Next Library konferencen i Aarhus i disse dage. Det er en del af et større eksperiment, som DOKK1 har iværksat for ved hjælp af data at blive klogere på, hvordan de ca. 5.500 dagligt besøgende færdes på det nye bibliotek.  

Den indsigt der dermed skabes skal bruges til at designe huset efter, hvordan borgerne faktisk bruger det, og ”nudge” dem i en bestemt retning.

En slags Google analytics af bygningen

Der bliver færre bibliotekarer på landets biblioteker. Til gengæld bliver bibliotekerne større og fyldes med mange flere tilbud end de klassiske bøger og tidsskrifter. Husene vil gerne inspirere og invitere til at udvide folks horisont, men hvordan gør man det, når der er færre bibliotekarer og fleksible åbningstider af og til uden bemanding? Tracking af folks færden kan være med til at give svaret.

Next Library konferencen har slået sig sammen med Alexandra Instituttet, der har opsat sensorer som anonymt tracker folks færden gennem WiFi signaler fra mobiltelefonen. Deltagerne på Next Library konferencen har yderligere takket ja til at bære en Bluetooth beacon, der ligeledes trackes. Projektleder for Next Library Lotte Duwe Nielsen forklarer:

”Vi vil meget gerne supplere vores mavefornemmelse om, hvordan folk bruger stedet med fakta om, hvad de rent faktisk gør. Da vi hørte, at man kan skaffe det data med iBeacons på deltagerne, var vi klar med det samme. Konferencen er et lukket setup, hvor vi kan gå lige til grænsen. Det giver os indsigt i, hvordan huset bruges under en konference og mulighed for at teste af, hvad den viden, vi får med data, faktisk kan gøre os i stand til at agere på”, siger hun.

Med tiltaget benytter de sig af datadreven forretningsudvikling, der giver svar på noget af det, de ønsker at vide: Hvordan bruger deltagerne huset, hvor mange er hvor, og hvor er der aldrig nogen. Hvor de tidligere måtte tælle, observere eller følge efter folk, kan de i dag få info om alle besøgende – i anonym tilstand – når deres færden samles op af sensorer.

Datadreven service

Astrid Tschuden, der er bibliotekar og projektmanager ved Biblioteket Frederiksberg, ser ligeledes store muligheder i det setup.’

”Vi har et stort hus, og vi flytter ofte rundt, så det imødekommer vores besøgendes behov. Men vi vil også gerne skubbe dem lidt i forskellig retning. I dag kan de jo gå på biblioteket helt uden at møde en bibliotekar. Vores rolle er at vise folk noget, der interesserer dem, men måske også tilbyde dem noget, de ikke kendte til. At vi kan udfordre dem lidt”, forklarer hun.

Læs mere på Alexandra Instituttets hjemmeside

Eller kontakt: Jakob Langdal Jensen, Principal Cloud Architect, Alexandra Instituttet, +45 23 38 24 81, jakob.langdal@alexandra.dk

Du finder også mere information her