Ekstrudering af fødevarer – nu i pilotskala

Udvikling af nye fødevarer kan være en længerevarende og dyr proces. For at modvirke det har Teknologisk Institut for nyligt investeret i ekstruderingsudstyr, som skal gøre det muligt at afprøve visse fødevareprodukter i pilotskala. Dermed kan det enkelte produkt optimeres – billigt.

Ekstrudering er en teknik, som er baseret på en kombination af mekanisk og termisk forarbejdning af en given råvare. Teknikken gør det muligt at producere en række produkttyper såsom morgenmadsprodukter, snacks, konfekture eller pasta med udgangspunkt i en bred variation af råvarer, eventuelt i kombination med flere ingredienser. Teknologien har et stort potentiale indenfor udvikling af funktionelle ingredienser og innovativ processering af strukturerede fødevarer.

Muligheden for at forarbejde og restrukturere næringsholdige sidestrømme fra fødevareproduktion til indbydende produkter gør teknologien særlig attraktiv for fremtidens bæredygtige produktudvikling.

Større rum for innovation

Teknologisk Institut har lokaler, udstyr og faglige kompetencer til at hjælpe med proces- og produktudvikling i pilotskala. GTS-instituttet har mange års erfaring på området, og er derfor egnet som sparringspartner i produkt- eller procesudviklingsforløb, der kan indeholde idéer til produkter baseret på råvarer eller sidestrømme, dialog omkring sammensætning af recept, indstilling af procesparametre og karakterisering af det færdige produkt. Det er endvidere muligt at få testkørt mindre produktioner af for eksempel snackprodukter.

Ekstruderingsteknikken kan ses i aktion her, hvor anlægget bruges til at producere et morgenmadsprodukt i pilotskala.

Mulighed for teksturering

Knappe fødevareressourcer har skabt fokus på udnyttelse af næringsrige planter som fremtidens proteinkilde. Det kræver dog en hvis grad af test og forarbejdning af plantemateriale, før denne omstilling kan gennemføres.

Hertil kan man kombinere ekstrudering af proteinrig plantemasse med teksturering, hvormed man kan opnå en fibrillær struktur, der kan danne grundlag for videre produktudvikling af plantebaseret kød eller andre produkter, hvor man ønsker at ændre råvarens tekstur.

Teknologisk Institut har videre fået specialfremstillet en køledysse, som giver mulighed for at eksperimentere med procesbetingelsernes betydning for produktkvaliteten.

Billede: Teknologisk Institut