Ekspert: Vigtigt at informere borgerne om brugen af persondata

Borgerne skal selv have kontrollen over deres data. Det var temaet for konferencen MyData2017, der blev afholdt fra 30. august til 1. september i Helsinki og Tallinn. Alexandra Instituttets ekspert i sikkerhed og privacy, Berit Naomi Skjernaa, var med på konferencen.

Åbne data udgør en central brik i samfundsudviklingen. Data kan være med til at fremme økonomisk vækst og videnskabelig forskning, men mange af de mest værdifulde data er også personlige data, som kan true privatlivets fred, hvis de bliver offentliggjort. Vi bliver måske irriterede over, at vores data bruges til at forfølge os med reklamer men vil gerne give lov til, at de bliver brugt til at forbedre den kollektive trafik og sundhedssystemet.

Det er derfor vigtigt at give borgerne værktøjerne, så de reelt kan overskue, hvad deres data bliver brugt til og selv kan give tilladelserne.

Sådan lyder det fra Berit Skjernaa, Senior Security and Privacy Specialist i Alexandra Instituttets Security Lab. Hun har de seneste par år arbejdet med persondata og teknologier og værktøjer, der kan hjælpe med at beskytte folks private data og give dem overblik over, hvordan deres data bliver brugt.

MyData2017

Hun deltog i MyData2017, der er en stor konference, som blev afholdt fra den 30. august til 1. september i Helsinki og Tallinn. Konferencen samler over 800 forskere, data-eksperter, repræsentanter fra erhvervsliv og myndigheder for at diskutere fremtidens persondata-økonomi.

Berit Skjernaa forklarer:

I dag er der stor usikkerhed om, hvem der tjener penge på vores data. Der er sådan en lidt ’vild-vesten’-tilgang, hvor alt er tilladt. Noget af det skyldes, at der ikke har været en lovgivning på tværs af grænser. Mantraet blandt mange virksomheder har været, at de skulle samle så meget data ind som muligt, for eventuelt senere at kunne tjene penge på dem. Det er i min optik urimeligt og ubalanceret.

Med den nye persondataforordning får man et lovgrundlag, der siger, at virksomhederne ikke bare må indsamle persondata. Men lovgrundlaget er ikke nok til, at man som individ får reelt overblik over, hvordan vores persondata bliver brugt. Det er netop formålet med MyData. Det åbner også op for nye forretningsmodeller, hvor virksomheder kan begynde at bruge data i nye sammenhænge. Et system med bedre håndtering af persondata er både til gavn for individet, samfundet og virksomheder.

Mere kontrol til borgeren

MyData-initiativet er startet af Open Knowledge Finland og Helsinki Institute of Technology (HII) tilbage i 2013 med det formål at give den enkelte borger mere kontrol over de personlige data, som i øjeblikket bliver kontrolleret af virksomheder og myndigheder.

Konferencen fokuserede på 12 spor, herunder bl.a. hvordan MyData-konceptet fungerer, samtykkeerklæring, EU’s nye persondataforordning samt sundhedsdata.

Berit Skjernaa har været den drivende kraft bag sporet Health data and privacy. Området er især aktuelt, fordi der ligger en udfordring i at gøre sundhedsdata, økonomiske data og andre følsomme data tilgængelig for analyser. I sporet kigger man både på, hvordan den enkelte person kan få mest ud af sine sundhedsdata, men også, hvordan tilgængelige sundhedsdata kan gavne samfundet, og hvordan vi kan donere vores data. Samtidig ser man på, hvad det er for nogle teknologier, der kan bruges til at sikre folks privatliv, når man arbejder med sundhedsdata.

Læs mere her

Billede: Alexandra Instituttet