Effektiv sundhedsteknologi tager højde for menneskers adfærd

Adfærdsdesign er et effektivt redskab til at udvikle nye teknologiske løsninger, der stimulerer os mennesker til selvhjulpen handling, så vores generelle sundhed forbedres. FORCE Technologys IdemoLab hjalp Ergopartner og Needlite i et innovationsprojekt med at udvikle nye sundhedsteknologier med et anderledes tvist ud fra viden om den menneskelige adfærd.

Af Nanna Bastved, kommunikationskonsulent hos DELTA – en del af FORCE Technology

Mange mennesker sidder inaktive indendørs det meste af dagen, selv om talrige undersøgelser viser, at det ikke er sundt for vores krop og helbred. Vi skal røre os og få noget mere dagslys i løbet af dagen. Men hvordan kan vi bruge teknologien til at ændre vores vaner, så vi holder os sunde og raske? Det var fokus i et nyligt afsluttet innovationsprojekt støttet af Innovationsnetværk for Sundhed og Velfærdsteknologier (ISV).

I innovationsprojektet, som var ledt an af FORCE Technologys afdeling DELTA, fik to SMV-virksomheder, Needlite og Ergopartner, hjælp fra DELTA’s IdemoLab til at udvikle specifikke sundhedsteknologier baseret på adfærdsdesign. Her undersøgte de, hvordan man ved hjælp af sensorteknologi kan designe sundhedsteknologier, der stimulerer borgerne til selvhjulpen handling, som fremmer sundheden.

Ergopartner

Rundt omkring på mange arbejdspladser står utallige hæve-sænkeborde og mangler motion, fordi folk ikke får brugt hæve-sænke-funktionen. Ergopartner, som sælger kontorudstyr bl.a. hæve-sænkeborde, ønskede at få udviklet en device, der kan påminde folk, der arbejder ved hæve-sænkeborde, at de skal stå mere op i løbet af arbejdsdagen.

”Vi er en virksomhed, der gerne vil forny os hele tiden og give vores kunder noget ekstra værdi. Mange af vores kunder efterspørger produkter, som skaber mere aktivitet i hverdagen,” fortæller Søren Veng Olesen, direktør i Ergopartner og fortsætter: ”Vi mennesker er fra naturens side dovne og vanemennesker, så vi bruger ikke vores hæve-sænkeborde, selv om vi har dem. Deraf kom idéen til at lave en ’stå-motivator’, som kan tracke, hvor meget og hvor ofte man står op ved sit hæve-sænkebord.”

Needlite

Den anden deltager i projektet var start-up virksomheden, Needlite, der udvikler og sælger dagslyslamper, som giver et supplement til det dagslys, folk mangler i det mørke vinterhalvår. Udfordringen for Needlite var ikke selve produktet men at kunne overbevise kunderne om, hvorfor de har brug for en dagslyslampe.

Deres behov i innovationsprojektet var derfor at få udviklet en device, der kan vise, hvor meget – eller lidt – dagslys kontorfolk bliver udsat for i løbet af en dag.
”Vi ønskede at få lavet en lysmåler à la en skridttæller til at sætte på tøjet, der kan fortælle folk, om de får lys nok i løbet af dagen,” fortæller Preben Bitsch, direktør i Needlite, som med sine 3 ansatte har begrænset tid til at kaste sig over opgaver som denne. ”Projektet med DELTA gav os mulighed for at gøre ting, vi ellers ikke kunne med vores begrænsede ressourcer. Nu har vi en fungerende prototype og teknologi for devicen.”

Brugertest viste vejen

I innovationsprojektet førte DELTA’s IdemoLab-team Ergopartner og Needlite gennem IdemoLabs 8-trins innovationsproces, som hjalp dem begge med at blive skarpe på deres idé og udvikle et brugbart koncept for deres teknologiske sundhedsdevice.

Som en del af projektforløbet foretog DELTA også interviews blandt målgrupperne for de to devices. Resultaterne fra interviewene gav vigtig viden til Needlite og Ergopartner:

”Interviewene viste os, at vi var gået den forkerte vej. Vi fandt ud af, at det ikke skulle være en kompliceret, dyr device, men en simpel, prisbillig lysmåler, der måler dagslys,” siger Preben Bitsch, som erkender, at hvis de var gået den forkerte vej, ville deres device ikke blive en succes.
Strømlinet proces

Projektet har vist de to case-virksomheder vejen til at skabe nye forretningsmuligheder indenfor sundhedsområdet ved brug af teknologi. En vigtig læring har været, at sundhedsteknologi bliver mere effektiv, når den tager højde for den menneskelige adfærd.

Læs mere om projekterne her

Vil du prøve det samme?

Ønsker du at vide mere om, hvordan din virksomhed kan skabe nye forretningsmuligheder ved hjælp af teknologi og IdemoLabs 8-trins innovationsproces, så kontakt Mikkel Leth Olsen, Lead Specialist, Disruptive Technology, IdemoLab, FORCE Technology, tlf. +45 21 18 39 91, mlo@delta.dk.

Information om projektet

Innovationsprojektet for Innovationsnetværk for Sundhed og Velfærdsteknologi blev udført i løbet af 2016 af DELTA – en del af FORCE Technology i samarbejde med DTU, Danmarks Tekniske Universitet. Innovationsnetværk for Sundhed og Velfærdsteknologier hører under Welfare Tech og er finansieret af Styrelsen for Forskning og Uddannelse under Uddannelses- og Forskningsministeriet.

 

Adfærdsdesign er et effektivt redskab til at udvikle nye teknologiske løsninger, der stimulerer os mennesker til selvhjulpen handling, så vores generelle sundhed forbedres. FORCE Technologys IdemoLab hjalp Ergopartner og Needlite i et innovationsprojekt med at udvikle nye sundhedsteknologier med et anderledes tvist ud fra viden om den menneskelige adfærd.