Stort potentiale i at tænke droner som IoT-enheder

Det internationale drone-testcenter og klynge for den danske droneindustri UAS Denmark afholdt den 5. september 2017 temadag, hvor overskriften lød ”Mød drone-udviklerne”. Arrangementet fandt sted i Hans Christian Andersen Airport i Odense, og satte fokus på nutidens og fremtidens droneteknologi.

UAS Denmarks vision er i samarbejde med nationale og internationale aktører i droneindustrien at skabe Danmarks hurtigst voksende sektor inden for fem år. Fremtiden kan se lys ud for Danmark i henhold til drone-udviklingen. Ifølge Oxford Research rapporten fra 2015 er Danmark blandt de forreste inden for sensorteknologi, navigationsteknologi, robotteknologi, automatisering og avanceret software. Det kan potentielt skabe op mod 15.000 drone-relaterede jobs i 2050. Droneindustrien er altså i vækst, men hvad skal vi egentligt med dronerne?

Udvid dronerne med sensorer

Senior Software/ICT Engineer Morten Skov Jørgensen fra Alexandra Instituttet holdt oplæg om droner som IoT-enheder. Indtil nu er droner primært blevet brugt til at skabe overblik over marker og landområder. Eksempelvis i Houston, Texas, som for nyligt blev oversvømmet, alt imens tusindvis af mennesker blev evakueret. Her blev droner brugt til at se på skaderne efter orkanen, altså kun visuel analyse. Morten Skov Jørgensens pointe er, at det vil være en kæmpe fordel, hvis droner havde sensorer på, der kunne måle ødelæggelserne i tre dimensioner. Det handler altså om at omtænke paradigmet, og udvide indsatsen til mere end, hvor langt og hvor hurtigt dronerne kan flyve.

Arbejder man med droner som IoT-enheder, vil det betyde, at de fremover kan bruges som indsamlingsplatform for mange slags data, hvilket betyder at man kan udnytte begreber såsom Big Data og Machine Learning.

– Vi har eksempelvis udvidet en standard drone med en Raspberry Pi-computer, sensorer og kameraer til at foretage kontrol af vindmøllevinger og måling af gasser, forklarer Morten Skov Jørgensen.

Gennem dataindsamlingen er det muligt at lave dybdegående analyser, og ved Machine Learning er det muligt at forudsige ting, som ikke er tydelige for den menneskelige hjerne. Droner som IoT-enheder giver altså en masse nye muligheder som flyvende sensorer og som et dataindsamlingsværktøj, der kan indgå i det store IoT-perspektiv.

Derfor kigger Alexandra Instituttet særligt på to fokusområder: Hvordan vi bruger sensorer til at opbygge 3D-modeller af objekter, vi skal analysere, og hvordan droner kan bruges som IoT-enheder.

Du kan se Morten Skov Jørgensen forklare mere i en video her