Det danske robotmiljø får nøglerolle i ny europæisk robotsatsning

Den danske robotbranche får nøglerolle i stort europæisk robotprogram, skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse. Dermed er der grobund for, at Danmark kan styrke sin position på robotscenen yderligere.

Det nye projekt, Robot Union, er det første europæiske robot-accelerationsprogram, som finansieres af EU med det formål at opdage, støtte og finansiere projekter i robotindustrien. I alt har fjorten partnere fra otte forskellige lande været med til at sætte programmet i værk – og tre af dem er danske.

Med Robot Union vil man forsøge at adressere to særligt markante udfordringer, som på nuværende tidspunkt begrænser udbredelsen af robotteknologi:

  • De stigende omkostninger ved udvikling af en prototype
  • Manglen på bevidsthed omkring det store potentiale, som robotteknologi repræsenterer for entreprenører og startups

For at adressere disse udfordringer vil Robot Union i løbet af de næste 3 år udvælge 40 startups eller små og mellemstore virksomheder, der skal udvikle innovative robotprojekter. Det skal ske inden for fire industrisektorer: Fremstilling, agro-fødevarer, sundhed og civil infrastruktur.

Teknologisk Institut blandt de danske partnere

Odense Kommune, MADE og Teknologisk Institut udgør de tre danske partnere i projektet, og her ser man frem til at kunne give den danske robotbranche en endnu stærkere europæisk profil.

– Det er virkelig stærkt, at det lokalt forankrede robotinvestornetværk nu får en europæisk dimension, som er med til at understrege vores ambition om at være førende inden for robotteknologi på verdensplan, siger Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, om projektet.

Centerchef ved Robotteknologi på Teknologisk Institut, Kurt Nielsen, ser også den danske deltagelse i Robot Union som noget, der er med til at styrke den danske robotbranches positionering.

– Robot Union er med til at cementere Danmarks plads på den europæiske robotscene ved at udvide det i forvejen stærke udbud af tilbud til start- og scale-ups inden for robotics. Gennem projektet vil danske og europæiske robotvirksomheder kunne få adgang til teknologi og knowhow hos Teknologisk Institut.

Penge til udviklingsstøtte

De udvalgte virksomheder vil hver især modtage op til 223.000 euro – godt 1,6 mio. kr. De går til de indledende finansieringsfaser samt adgang til teknologisk udviklingsstøtte fra europæiske teknologicentre.

Disse centre inkluderer udover Teknologisk Institut også VTT Technical Research Centre of Finland, TU DELFT i Holland, Tecnalia i Spanien og PIAP i Polen.

I forlængelse af den tekniske hjælpe vil enkelte virksomheder, som udmærker sig i særlig grad, også kunne opnå yderligere 7,5 mio. kr. i ekstern venture funding.

Projektet er støttet af Horizon 2020.

Læs mere i Teknologisk Instituts pressemeddelelse her