telemedicin

De billigere alternativer skal fremme telemedicin

Telemedicin giver både mere tryghed til brugerne samt sparer samfundet mange penge. Dog er mange af de løsninger, som bruges, i dag dyre. Initiativerne 4S, projektet Open Tele og 4SDC er billigere alternativer, som skal fremme telemedicin i Danmark.

Med telemedicin kan man nå ud til flere borgere

Mike Kristoffersen, som er senior software architect i Pervasive Healthcare Lab på Alexandra Instituttet, siger:

– Der er flere ting, der peger på, at telemedicin både giver mere tryghed til brugerne samt besparelser. Det er vigtigt at få flere mennesker til at bruge det, fordi det er med til at spare samfundet for mange penge. Du når borgere, som du slet ikke kunne nå før. Hvis fx du bor langt fra et hospital, kræver det langt mere af borgere at blive monitoreret dagligt. Den mulighed giver telemedicin, forklarer Mike Kristoffersen.

Der findes mange kommercielle firmaer, som prøver at komme ind på markedet, men de løsninger, som bliver brugt i større skala i dag, er ofte meget dyre. Her er et projekt som Open Tele et billigere alternativ, fordi det er Open Source, bruger internationale standarder og er en løsning, der understøtter samarbejdet mellem hospital, praktiserende læge, kommune og leverandører, forklarer han.

Lettere samarbejde på tværs af sundhedsvæsenet

Mike Kristoffersen arbejder med Open Tele og nogle af de Open Source værktøjer og moduler, som hører under organisationen 4S, Stiftelsen for Softwarebaserede Sundhedsservices. 4S har til formål at gøre det lettere at arbejde med sundhedsdata på tværs af sundhedsvæsenet. Blandt medlemmerne i 4S er tre ud af fem regioner, National Sundheds-IT, Medcom, Aarhus Universitet og Alexandra Instituttet.

Et andet tiltag som også kan fremme telemedicin er 4SDC. 4SDC er et nyt bibliotek, der er rettet mod udviklereen. Det kan være udviklere, der gerne vil lave deres egne mobilapps, der skal kommunikere med måleudstyr. Perspektivet i 4SDC er, at udviklerne kan bruge deres egen software. Det er ellers noget, som typisk giver mange udviklere grå hår i hovedet, når man skal have forskellige standarder til at snakke sammen.

– Nu løser vi det, men hvad det bliver brugt til og hvad der bliver bygget, ligger åbent. Det bliver spændende at se. Det er kun deres fantasien, der sætter grænsen. Det kan være et fitnesscenter, der gerne vil lave app, der kobler op med en pulsmåler eller lignende. Der findes mange apps allerede, men kvantespringet med 4SDC er, at du kan få app’en til at snakke med måleapparatet, fortæller Mike Kristoffersen