DBI leverede nyeste viden på demonstrationsdag

Nye EU-standarder, minibrandtest og simulering. På DBI’s demonstrationsdag for dørproducenter blev deltagerne introduceret til den nyeste viden og fik tips og erfaringer med hjem til deres egen produktudvikling.

Demonstrationsdagen for dørproducenter i DBI’s brandlaboratorium var en udløber af resultatkontraktprojektet PROFIL (Prototype Fire Lab). Formålet var at dele ud af viden og erfaringer, og det var populært blandt producenterne, som hurtigt fyldte de 50 pladser op.

Dagen bød på både brandtest og oplæg med den nyeste viden. Brandtestene blev udført efter de nye EU-standarder, som mange af producenterne endnu ikke har stiftet bekendtskab med, men som man fremover kommer til at teste efter.

– Erfaringsgrundlaget er ikke ret stort, så vi illustrerede, hvilke udfordringer den nye standard kan give, og hvilke konstruktionsdele der typisk er mest kritiske. Med den viden kan producenterne bedre planlægge deres egne tests og undgå de klassiske fejl, hvilket optimerer deres grundlag for at udvikle bedre løsninger, siger Trine Dalsgaard Jensen, der er civilingeniør i DBI’s afdeling for brandtest.

Billigere produktudvikling

Desuden blev der foretaget brandtest i den nye miniovn for at illustrere fordelene ved minitests. De er brugbare i udviklingsarbejdet af nye produkter, fordi de giver en indikation af produkternes brandtekniske evner og er langt billigere end en fuldskalatest.

– Med de mindre tests lærer producenterne deres produkt bedre at kende og øger chancen for at ramme det rette brandsikkerhedsniveau, når de investerer i en fuldskalatest. Produktet skal leve op til kravene, men samtidig ikke være overdimensioneret og dermed unødigt dyrt, siger Trine Dalsgaard Jensen.

I samme boldgade blev også simulering af brandpåvirkning introduceret. Det er en service, som DBI udvikler baseret på avancerede modeller. Formålet er at kunne udregne og simulere, hvordan et produkt reagerer på brandpåvirkning og bidrager dermed også til billigere produktudvikling. Hverken simulering eller minitests giver dog en certificering, men er gode udviklingsværktøjer for producenterne.

Læs mere i det nyeste nummer af Brand & Sikring