30 procent af danske produktionsvirksomheder ser et potentiale i metal 3D-print. I 2018 var det dog kun 3 procent, som var gået i gang med teknologien. Det er for lidt, hvis dansk industri skal bevare sin konkurrenceevne, lyder det fra DI. Det vil nyt center for 3D-print gøre noget ved.

Mens en lille gruppe af danske virksomheder er begyndt at 3D-printe i metal, ser op mod 30 procent af de danske produktionsvirksomheder metal 3D-print som en teknologi, de forventer at bruge i fremtidig produktion. Det fremgår af en analyse fra Teknologisk Institut, som har interviewet mere end 500 ledere i danske fremstillingsvirksomheder om deres brug af 3D-metalprint.

”I løbet af det seneste år har vi uddannet mere end 600 personer inden for Industriel 3D-print, og vi har printet mere end 5.000 emner på vores to nye metalprintere, så vi er godt i gang med at bevise teknologiens berettigelse i industrien. Men produktionsvirksomhederne er endnu ikke helt klar over de store muligheder, teknologien giver dem”, siger souschef Jeppe Skinnerup Byskov, Teknologisk Institut.

Nyt 3D-print center skal accelerere udviklingen

Fremover får danske virksomheder bedre mulighed for at stifte bekendtskab med 3D-print i metal. Teknologisk Institut har nemlig åbnet et helt nyt center for industriel 3D print i Aarhus. Centeret tilbyder både produktion af 3D-printede emner i metal og uddannelse i teknologien. Centeret kommer bl.a. også til at huse 3D-print satsningen AM LINE 4.0, som er et samarbejde med bl.a. Grundfos og Danfoss og støttet af Innovationsfonden.

”Vi håber, at det nye center kan inspirere flere danske virksomheder til at se potentialerne i 3D-metalprint og give dem lyst til selv at prøve kræfter med den nye teknologi. Det kan være en god måde at lave fleksible produkter og hurtig levering for danske fremstillingsvirksomheder”, siger Christian Hannibal, digitaliseringspolitisk chef i DI.

Manglende viden er den største barriere

Undersøgelsen kigger desuden på barriererne for at gå i gang med 3D-metalprint. Heraf fremgår det, at 27 procent af de adspurgte virksomheder, som mener, at 3D-print er relevant for dem, synes at prisen er for høj, mens 21 procent mener, at metalprinterne endnu ikke er gode nok. 21 procent svarer, at de endnu ikke ved nok om teknologien.

”Vi har en opgave i vores nye center med at vise virksomhederne, hvor langt teknologien er kommet. Hvad der var umuligt eller for dyrt for få år siden, kan i dag lade sig gøre i en ordentlig kvalitet og til en pris, der er konkurrencedygtig med traditionelle fremstillingsmetoder – og det kommer kun til at blive bedre og billigere i de kommende år. Til gengæld er manglen på viden en reel udfordring, og vi kommer til at have stor fokus på at løfte vidensniveauet i virksomhederne”, lyder det fra Jeppe Skinnerup Byskov.

Om Center for Industriel 3D-print

Centeret er omdrejningspunktet i AM-LINE 4.0, som er et Grand Solutions projekt støttet af Innovationsfonden sammen med en række førende danske virksomheder og vidensinstitutioner fra ind- og udland. Med et samlet budget på 88 mio. kr. er AM-LINE 4.0 den største satsning på Industriel 3D-print i Danmark nogensinde, og målet er at sikre, at danske industrivirksomheder får den nødvendige viden og kapacitet til at kunne udnytte det store potentiale i 3D-printproduktion.

Læs mere om undersøgelsen her

 

Foto: Ritzau/Teknologisk Institut