Pulver

Dansk pulver skal kunne klare varmt og fugtigt klima

Dansk fødevare-, foderstof- og lægemiddelindustri har brug for bedre pulvere, hvis Danmark skal stå stærkt i forhold til eksport til nye vækstmarkeder. Nyt projekt skal sikre ny viden og teknologiske løsninger til industrien – løsninger, der er nødvendige for at forstå og styre håndtering, opbevaring og anvendelse af tørre produkter.

De danske fødevare-, foderstof- og lægemiddelindustrier har en omfattende produktion af tørre ingredienser og formuleringer, herunder højværdiprodukter som enzymer, antioxidanter og aktivstoffer. Industrierne har imidlertid store udfordringer med eksport af tørre produkter til nye vækstmarkeder med høj luftfugtighed og temperatur.

Manglende viden om påvirkningen på pulver

– Der mangler viden om, hvordan man kan forhindre disse kvalitetsforringelser i pulveret. Der kan komme farveændring eller ændring i smag og lugt. Eller et farmaceutisk pulvers aktive stoffer kan blive nedbrudt med tiden, fordi der kan komme ilt eller vand til pulveret. Det kan også være et problem, at et pulver sætter sig fast i emballagen, når man tømmer posen, forklarer Eleonora Miquel Becker, faglig leder ved Center for Fødevareteknologi på Teknologisk Institut.

Hos Fertin Pharma i Vejle, som fremstiller medicinsk tyggegummi ud fra pulveringredienser, vil man desuden gerne nå frem til mere kemisk og fysisk stabile produkter, f.eks. ved at tyggegummiet forarbejdes uden brug af varme i produktionsprocessen. Varme og fugt under opbevaring påvirker også tyggegummiet både fysisk og kemisk, herunder nedbrydning af aktivstofferne såsom nikotin.

Stigende efterspørgsel fra nye vækstmarkeder

Udfordringerne kan ikke håndteres med den nuværende viden om nedbrydningsprocesser, og der er derfor behov for handling. Løses udfordringerne ikke, vil det få betydelige økonomiske konsekvenser for danske virksomheder, der ønsker en øget vækst i eksport af varer til fjerne markeder.

Det nye projekt, som støttes økonomisk af Innovationsfonden, vil gennem tværfaglig forskning og teknologiudvikling løse de væsentligste problemer forbundet med pulverstabilitet i varmt og fugtigt klima. Den opnåede viden vil desuden blive anvendt til at udforme målrettede generiske vejledninger for produktion og håndtering af pulvere, og projektet vil således bidrage til, at dansk industri kan imødekomme den stigende efterspørgsel fra nye vækstmarkeder på tørre formuleringer og produkter.

Nye metoder til indkapsling og coatning

Projektet fokuserer på funktionalitet og stabilitet af følgende produkter: komprimeret tyggegummi, tørrede enzymer og proteinhydrolysater.

Nye teknologier til beskyttelse af aktivstoffer eller til forbedring af produktets funktionalitet vil blive anvendt. Dette omfatter udvikling af nye metoder til indkapsling og coatning ved eksempelvis at bruge lavprismaterialer som modificeret stivelse, som blandt projektets samarbejdspartnere kan leveres af Kartoffelmelcentralen i Brande.

Parterne bidrager med hver sin spidskompetence

  • Novozymes har teoretisk og praktisk viden om produktion og håndtering af tørre formuleringer såsom enzymprodukter.
  • DC Ingredients er en del af Danish Crown og ønsker at indkapsle pulvere til fordel for smagen i fødevarer
  • Siccadania har store mængder viden og løsninger inden for pulverproduktion
  • Haldor Topsøe har stor viden om pulverteknologi, karakterisering af pulver, og hvordan man eksempelvis fremstiller tabletter.
  • Københavns Universitet er i front med forståelse af de kemiske reaktioner og fysiske processer, der er relevante for udvikling, produktion og opbevaring af fødevarer (Institut for Fødevarevidenskab) og viden inden for pulveregenskaber og produktion af tabletter (Institut for Farmaci).
  • Teknologisk Institut har teknologisk og anvendelsesorienteret viden om pulver og stabilisering heraf via indkapsling og coating.

Om projektet

Innovationsfonden har investeret 17,6 mio. kr. i projektet som har et samlet projektbudget på 28,6 mio. kr. og skal løbe i 4 år. Projektets partnere er Teknologisk Institut, KU – Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet – Institut for Farmaci, Fertin Pharma A/S, KMC – Kartoffelmelcentralen, Novozymes A/S, SiccaDania A/S, DC Ingredients, København og Haldor Topsøe A/S