droneteknologi

Dansk droneteknologi har et stort potentiale

Teknologisk Institut har gennemført den første danske kortlægning af professionel brug af droner i Danmark. Den viser, at erhvervslivet er tøvende over for brugen af droneteknologi. Men potentialet for dansk droneteknologi er stort.

Kortlægningen viser, at det især er mediebranchen, der har taget brugen af små ubemandede flyvende droner til sig. Det viser Teknologisk Instituts kortlægning af brugen af professionelle civile droner. Ifølge kortlægningen er 45 % af de 249 virksomheder, der er identificeret som brugere af droner i Danmark, medievirksomheder.

– Dronerne bliver i første omgang især anvendt til foto og videooptagelser. Men de internationale erfaringer viser, at der er langt flere anvendelsesmuligheder for civile droner. Her har vi kun set begyndelsen i Danmark. Det er klart et marked i bevægelse, og flere virksomheder kommer i det kommende år til at skabe forretning ved at udnytte drone- teknologi til fx overvågning, sikkerhed, logistik, kontrol, opmåling, underholdning mv., siger centerchef Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut.

Droner skaber nye forretningsmuligheder

I udlandet skaber drone-teknologien ny vækst og nye forretningsmuligheder. Det internationale markedsanalyse-bureau Frost og Sullivan forventer nærmest en tidobling i omsætningen i de kommende fem år. Den årlige globale droneproduktion forventes at stige fra ca. 140.000 til 1.677.000 droneplatforme frem mod 2020.

Med støtte fra Forsknings- og innovationsstyrelsen og Innovationsfonden har Teknologisk Institut taget fat på flere udviklingsprojekter om droner – fx om brug af droner til landbruget og for at udvikle dansk teknologi til verdensmarkedet for droner. Udviklingsaktiviteterne handler bl.a. om avancerede måle- og sensorsystemer til at udvide værdien af drone-optagelser fra luften, 3D printede letvægtsdele til droner og udvikling af højteknologiske hybrid energisystemer, som kan holde droner længere tid i luften.

– I Danmark er vi stærke til kombination af flere teknologier. Det har vi vist både med udvikling af robotter og nye materialer. Vi kommer til at arbejde med integration af teknologi, som kan tilføre nye egenskaber til droner – og som derfor kan understøtte nye forretningsmuligheder for danske virksomheder som teknologi-leverandører til droner, siger direktør Anne-Lise Høg Lejre, Teknologisk Institut.

Mere information

Yderligere oplysninger: Centerchef Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2704, mail: stys@teknologisk.dk