Danmarks første nano-fabrik er klar til brug

Teknologisk Institut er klar til storskala produktion af katalytiske nano-partikler til brændselsceller.

Brændselscellerne kan blive batteriernes højteknologiske afløser, og fabrikken kan for eksempel producere nano-katalysatorer til 2.500 høreapparater om dagen. Målet er en femdobling af kapaciteten.

Center for Nano- og Mikroteknologi er færdige med at udvikle den første version af en reaktor til pilotproduktion. Processen er udviklet i samarbejde med Aarhus Universitet under projektet MicroPower medfinansieret af Højteknologifonden.

I samarbejde med mikrokomponent-producenterne Sonion A/S og AH Metal Solution A/S samt høreapparat-producenterne Widex A/S og GN Resound A/S arbejder Teknologisk Institut på at udvikle prototypen til en brændselscelle, som skal afløse det traditionelle batteri i et høreapparat. Konceptet er, at brugeren tager høreapparatet ud af ørerne og placerer apparatet i en såkaldt docking station. Her påfyldes automatisk 200 mikroliter metanol eller biometanol på under 30 sekunder. Herefter er der strøm nok til mindst 24 timer.

“Der er over 50 millioner brugere af høreapparater på verdensplan, og der anvendes årligt et par milliarder små batterier til at drive høreapparaterne. Ud over miljøfordelen ved at slippe for batterierne, er et høreapparat med brændselsceller meget mere brugervenligt – hvor over halvdelen er over 70 år. De har som regel svært ved at skifte batterierne, men et høreapparat med brændselsceller skal blot placeres i en oplader i meget kort tid”, siger centerchef Leif Højslet Christensen, Center for Nano- og Mikroteknologi, Teknologisk Institut.

Læs mere.