Danfoss Drives bygger fremtidens fabrik

Robotteknologi, kunstig intelligens, sensorer og 3D-print er blot et lille udvalg af de nye Industri 4.0. teknologier. Teknologierne er i fuld gang med at forandre den måde, vi producerer på.

Af Dorthe Sjøbeck Christiansen, informationschef i GTS-foreningen

Den globale konkurrence på markedet for frekvensomformere har konstant presset Danfoss Drives på tre parametre: Medarbejdernes ergonomi, produkternes kvalitet og virksomhedens produktivitet. Virksomheden er derfor altid på udkig efter teknologier, der bringer dem et skridt foran konkurrenterne.

”I øjeblikket er vi i gang med at bygge en ny produktplatform op fra bunden, og her er målet, at designe produkterne, så de matcher de nye teknologier – og dem, der kommer fremadrettet. Vores ambition er et produktdesign, der matcher fremtidens fabrik. Det er en ny tankegang, der har bragt vores produktion tættere på vores udviklingsafdeling, hvilket betyder, at dem, der bygger robotløsningerne, nu deltager i produktudviklingen,” fortæller Martin Høgsbjerg, Direktor, Global Manufacturing Technology.

Test af nye teknologier

Som en del af processen med at bygge fremtidens fabrik tester Danfoss Drives nye teknologier i sin produktion. Det gælder fx kollaborative (samarbejdende) robotter fra Universal Robots, som Danfoss Drives løbende bruger til testforløb for mulige automationsprojekter. Fordel ved disse robotter er, at de er nemme at sætte op. På den anden side er der nogle sikkerhedsaspekter, der gør, at Danfoss Drives endnu ikke kan udnytte robotternes potentiale fuldt ud og pt. bruger dem som klassiske robotter uden afskærmning.

”Men vi arbejder på at løse de sikkerhedsmæssige spørgsmål i forskellige sammenhænge fx med GTS-institutter i MADE-regi. Vi har desuden aktuelle planer om at gå ind i et nyt Horizon2020 projekt med Teknologisk Institut om samme tema. I den forbindelse vil vi også arbejde med anvendelse af kunstig intelligens, så robotterne bliver lidt mere intelligente og kan tage mere aktive handlinger”, uddyber Peter Lund Andersen, Senior Manufacturing Specialist i Danfoss Drives.

Henter ekspertise ude fra

For Danfoss Drives er det naturligt at hente ekspertise ude fra på områder, hvor virksomheden ikke selv har kompetencerne. Virksomheden afsøger både markedet i Danmark og internationalt, når de skal finde frem til de bedste specialister. I forhold til fremtidens fabrik har Danfoss Drives især haft danske partnere, fordi nærheden betyder meget. Her drejer det sig primært om private rådgivere og specialister inden for automatisering.

”I forhold til udviklingen af vores nye produktplatform, bruger vi i endnu højere grad end ellers eksterne specialister. Det skyldes, at vi bevæger os ind på et område, hvor vi ikke er så stærke. Så det kompetencegab fylder vi ud med eksterne eksperter. Men altid med det mål, at vi internt skal opbygge kompetencerne”, siger Martin Høgsbjerg og uddyber:

”Vi samarbejder også med Robotcentret på Teknologisk Institut, med andre GTS-institutter og universiteter, men det er oftest til det mere langsigtede forsknings- og udviklingsarbejde”.

Performanceregnskab for GTS-net 2018

Denne artikel har i en lidt forkortet udgave været bragt i Performanceregnskab for GTS-net 2018, der giver en status på udviklingen i GTS-institutterne.