Bedre forebyggelse på baggrund af Projekt Brandårsager

Forbedret kampagnemateriale og forhåbentlig et lavere antal dødsbrande. Det bliver resultatet af ’Projekt Brandårsager’, som DBI har netop har gennemført i samarbejde med Beredskabsstyrelsen, Rigspolitiet, og med støtte fra TrygFonden.

Projektet undersøgte årsager til brande i private hjem for at skabe viden, der kan reducere brandfaren i private boliger.

– Ud over at se på det statistiske materiale på området interviewede vi skadelidte, pårørende og indsatsledere i forbindelse med brande i private boliger i Midt- og Vestsjællands politikreds i 2014 og 2015, fortæller antropolog Sarah Fandt, der var tilknyttet projektet hos DBI.

Dårlig forståelse af risiko

Da ca. halvdelen af alle brande i private hjem opstår i køkkenet, stuen eller soveværelset, var projektet begrænset til de tre rum. At brandene typisk opstod pga. madlavning, rygning eller brug af stearinlys, var ingen overraskelse. Til gengæld indeholdt de skadelidtes adfærd op til branden ny viden. Mange brugte f.eks. deres komfur og kogeplader som opbevaringsplads, forlod køkkenet under madlavningen eller stillede stearinlys på papirstakke. Alligevel var de overraskelse over, at der udbrød brand hos dem.

– Det er som med personer, der taler i mobiltelefon, mens de kører bil. De gør det nogle gange og oplever, at det går godt, og så bliver det en vane. Med tiden forsvinder følelsen af, at det er forbundet med en risiko, forklarer Sarah Fandt.

Projekt vil påvirke kampagner

Beredskabsstyrelsen agter at anvende den nye indsigt i deres kampagnemateriale, så materialet f.eks. ikke kun fokuserer på køkkenbrande opstået ved madlavningen, men også på, at kogeplader bruges som opbevaringsplads.

– Med Danmarks nye nationale forebyggelsesstrategi har vi en klar målsætning om at nedbringe antallet af branddøde i løbet at de næste ti år. Og ny viden – som fra Projekt Brandårsager – hænger rigtig godt sammen med den ambition, siger kontorchef i Beredskabsstyrelsen, Henrik G. Petersen.

Læs mere om projektet i Brand & Sikring og på Beredskabsstyrelsens hjemmeside.