Bæredygtighed sætter nye krav til brandteknikken

Bæredygtighed i højsædet hos akustikpladeproducenten Troldtekt. Det betyder, at man ser bort fra en lang række skadelige stoffer i som ellers kan anvendes til brandimprægnering. Virksomheden er i stedet ved at udvikle en ny brandimprægnering og brandtester den undervejs hos DBI.

Arkitekter og ingeniører fokuserer i stigende grad på bæredygtighed, og udviklingen skaber efterspørgsel efter bæredygtige byggematerialer. Akustikpladeproducenten Troldtekt har siden 2010 arbejdet intensivt med bæredygtighed og er en af de producenter, der kan imødekomme denne efterspørgsel. I 2012 blev de første af virksomhedens produkter Cradle 2 Cradle-certificeret, som er en af verdens hårdeste bæredygtighedscertificeringer.

– Et af kriterierne for certificeringen er, at sundhedspåvirkningen af produktmaterialerne analyseres for at se, hvordan produktet påvirker dets omgivelser. I vores tilfælde vil det bl.a. sige, hvordan vores produkt påvirker indeklimaet, siger Peer Leth, der er adm. direktør i Troldtekt.

Kræver mange tests

Troldtekts akustiklofter består af råvarerne rødgran og cement. Cementen giver Troldtekt pladerne en naturlig brandhæmmende effekt, og behovet for brandimprægnering af dem er begrænset. Men de opsættes på en bagbeklædning, som det er svært at finde en brandimprægnering til, der både giver de rette brandtekniske egenskaber og er acceptabel i forhold til C2C-certificeringen.

– Det er en stor barriere for os, for når man tager de skadelige stoffer ud af brandhæmmerne, forsvinder de gode egenskaber også. I forhold til maling lykkedes det os at indgå i et samarbejde med en leverandør, som vi udviklede en ny maling med, der er verdens eneste C2C-baserede maling. Desuden samarbejder vi med isoleringsproducenter i udviklingen af ny brandimprægnering, men det kræver mange forsøg og tests, siger Peer Leth.

Hos DBI er det muligt at få foretaget indikationstest af produkter, der er i koncept- og udviklingsfasen. Testene foregår i miniskala i en miniovn og giver en idé om, hvor godt materiale- og konstruktionsvalgene fungerer i brandteknisk henseende. I forbindelse med miniskalatest yder DBI sparring og assistance, hvilket ikke længere er en mulighed ved klassifikationstests.

Læs mere i det nyeste nummer af Brand & Sikring

Foto: Troldtekt