Store forretningsmuligheder med nyt ’intelligent øje’

Virksomheden Gooee har udviklet et smart sensorbaseret lyssystem, som automatisk regulerer LED-lampers lysstyrke, så de matcher lysindfald og kundeaktivitet i løbet af dagen. Lyskildesensoren, som er leveret af DELTA, kan indsamle et hav af data on-site og er spået en lys IoT-fremtid. 

Af Nanna Bastved, DELTA

Gooee så gyldne muligheder for at kombinere sin viden om lyskilder med IoT (Internet of Things). Det har ført til udvikling af avanceret lyskildeteknologi, hvor sensorer kan integreres i et LED-lyskildesystem.

Gooee’s IoT-forretningskoncept, der er bygget op omkring LED-lamper, er allerede spået gyldne vækstmuligheder med salg af big data og cloud-services som springbræt for et utal af nye forretningsområder.
Sådan virker Gooee’s lyssystem

Centralt i Gooee’s lyskildesystem sidder en sensor-ASIC, som kombinerer mange forskellige sensor-funktioner. Med udgangspunkt i Gooee’s applikationsviden har DELTA udviklet og produceret ASIC’en, som integreres i LED-lyskilder, hvor den indsamler data om lys, temperatur og menneskelig aktivitet i området og samtidig måler LED-chip’ens ydeevne.

”Vi valgte DELTA som vores ASIC-leverandør, fordi de kunne demonstrere viden indenfor sensorteknologi, som gør os i stand til at kombinere miljødata med fysiske data,” udtaler Simon Combes, Chief Technology Officer hos Gooee.
De indsamlede data kan bruges til at regulere lysstyrken og vedligeholde lyskilderne i det pågældende område, hvad enten det drejer sig om kontorlokaler, indkøbscentre eller lagerbygninger. Fx kan man planlægge udskiftning af en defekt lyskilde i et supermarked, så det ikke sker samtidig med, at der er mange kunder i butikken. Eller systemet kan skrue ned for lyset, når solen skinner, eller helt slukke for lyset, når der ikke er mennesker i lokalet.

Kontrolsystem taler med ’skyen’

LED-lyskilderne, som indeholder ASIC’en, styres af Gooee’s kontrolsystem, der via en trådløs forbindelse sender de opsamlede data til cloud’en. Her kan data tilgås via en app, der giver mulighed for facility management funktioner såsom diagnose og fejlfinding, lokalisering af defekte lyskilder samt styring af afrapportering. Det kan spare facility management teams for en del tid.

Det smarte ved Gooee’s system er, at man også kan tilkoble andre apps til styring af energiforbrug og sikkerhed samt monitorering af kundeaktivitet i lokalerne. Eksempelvis kan data bruges til at tælle, hvor mange kunder, der er i butikken i løbet af dagen, sætte brandalarmen i gang i tilfælde af brand, eller styre hvem der har adgang til bestemte lokaler hvornår.

Spændende udviklingsarbejde med DELTA

Gooee har allerede fået meget ud af samarbejdet med DELTA og ser frem til næste fase af udviklingsprocessen, hvor også DELTA’s lyseksperter deltager:

”Vores samarbejde med DELTA har først og fremmest fokuseret på at lave et proof-of-concept ved hjælp af standardkomponenter. Dette har banet vejen for en ASIC hardware-specifikation. Efter godkendelse af denne, er vores næste udfordring at finde en måde at integrere den i forskellige lysarmaturer. Det er noget DELTA’s optiske team skal hjælpe os med,” fortæller Simon Combes.

Læs hele artiklen her