Smykkedesignere udvikler intelligent smykke til vordende fædre

Studerende på KEA har udviklet et intelligent smykke til vordende fædre, så de kan følge det ufødte barns bevægelser. IdemoLab introducerede de studerende til hardware og meningsfyldt design af intelligente produkter og hjalp en gruppe studerende med at stifte en virksomhed. 

Af IdemoLab

Vanessa Julia Carpenter, Lead Specialist i IdemoLab hos DELTA (en del af FORCE Technology), har for nylig fungeret som gæstelærer og mentor for de studerende ved KEA (Københavns Erhvervsakademi) på faget ’smykkedesign og wearables’.

11 grupper designede i denne sammenhæng ’teknologiske smykker’ ved at bruge IdemoLabs proces, der omfatter idégenerering, hurtig prototypeudvikling og evaluering i kontekst. Efterfølgende blev disse tanker koblet sammen med de traditionelle metoder indenfor smykkedesign, fx formning, støbning, materialevalg. Resultatet blev 11 smukke og nyttige smykker med indbygget teknologi.

En af grupperne, “First Bond Wearables”, blev kåret som klassens bedste med projektet ’Fibo’. Gruppen har udviklet en enhed til vordende fædre, der giver faderen mulighed for i realtid at mærke, når babyen bevæger sig, sparker eller hikker.

Enheden imiterer babyens bevægelser

I løbet af projektet udviklede ”First Bond Wearables” en funktionel prototype af et armbånd med fire perler, der roterer for at imitere babyens bevægelser. De opstillede en udlejningsbaseret forretningsmodel til brug i sidste tredjedel af graviditeten, som man siden har lavet brugerundesøgelser på.

Gruppen er videre blevet tildelt konsulenttimer i DELTA’s TestLab. Her fik gruppen tidlig rådgivning vedrørende lovgivningsmæssige forhold i forbindelse med sundhedsteknologi, trådløs transmission, overvejelser vedrørende pålidelighed og forhold i forbindelse med forretningsudviklingen.

Efterfølgende har Vanessa Carpenter samarbejdet med gruppen om at videreudvikle projektet. De studerende har nu oprettet en virksomhed og deltager med klasseprojektet på Innovation World Cup ved konferencen Wearable Technologies i München i februar 2017.

Smykkerne fra undervisningen er tidligere vist frem til Wearable Technologies arrangementet ’Fremtidens smykker’, hvor de studerende fra KEA udstillede deres projekter. 400 gæster, herunder mange medier, besøgte udstillingen. DR Nyheder har også skrevet en artikel om projekterne.

Meningsfyldt design af intelligente produkter

Arbejdet startede tilbage i maj 2016 som et led i samarbejdet mellem Vanessa Julia Carpenter og Petra Ahde-Deal fra KEA. Vanessa forsker i meningsfyldt design i forbindelse med intelligente produkter, og hun gav klassen en indføring i, hvordan man arbejder med hardware og inddrager overvejelser om at udvikle fysisk håndgribelige, integrerede interaktive enheder uden skærm, som skaber værdi for brugeren og meningsfyldte oplevelser i menneskers liv.

De studerende blev videre introduceret for hardware og teknologi til at tage på, og fik et grundlæggende kendskab til brug af sensorer. For at udfordre både de studerende og sit eget arbejde med udvikling af nye intelligente produkter opsatte Vanessa en række kriterier for klassens projekter:

  • Ingen skærm
  • Hvad kan være output ud over lys?
  • Brug af interessante/usædvanlige sensorer (hvad kan mennesker ikke (let) føle?)
  • Kunne enheden blive et arvestykke – eller hvordan kunne bæredygtighed indarbejdes?

De studerende udviklede 11 opsigtsvækkende projekter, der alle på forskellige måder opfyldte kriterierne.

Læs mere om meningsfyldt design af intelligente produkter her.

Du kan også læse mere om IdemoLab her

DELTA og FORCE Technology fusionerer

Fra 2017 bliver DELTA en del af FORCE Technology. Fusionen medvirker til et stærkere GTS-net til gavn for dansk erhvervsliv. Her kan du læse mere om fusionen:

På dansk

På engelsk